Scena

"Dokle pogled seže" u Kraljevskom pozorištu

Komad „Dokle pogled seže“ koju je po autorskom tekstu režirao vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling, biće večeras izvedena u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ od 20 časova.
"Dokle pogled seže" u Kraljevskom pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Dramaturški tim predstave čine još Bence Biro i Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović, a uloge tumače Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

- Komad je potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao - najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja, dramaturzi su boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima, istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi - tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst – navodi se u najavi ovog komada.

K.J.

Portal Analitika