Scena

Uve Tajmer sedmi put predvodi CSO na najpopularnijem koncertu

Najpopularniji koncert sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra, „Pozdrav iz Austrije“ biće naredna dva dana priređen u Podgorici i Nikšiću, u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore i Austrijske ambasade u Podgorici.
Uve Tajmer sedmi put predvodi CSO na najpopularnijem koncertu
Portal AnalitikaIzvor

CSO će sjutra nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, a narednog dana u sali Nikšićkog pozorišta u istom terminu.

Sedmi put za redom orkestrom će dirigovati čuveni maestro iz Beča Uve Tajmer, dirigent bečke Narodne opere i orkestra Baleta Opere. Gosti će biti sopranistkinja Brigita Šimon i koncertmajstor Nandor Sederkenji, koje podgorička publika već poznaje.

Program „Pozdrava iz Austrije VII“ i ovog puta će zadovoljiti ukuse najšire putlike, uz poznate valcere, polke, marševe i arije iz ope­reta koje su čuvenoj bečkoj porodici Štraus donijele popularnost, a austrijsku kulturu postavile u centar umjetničke muzike. Kako ističu iz MCCG, zbor iz bogatog repertoara Johana Štrausa Mlađeg i Jozefa Štrausa biće upotpunjen djelima: Franca Šuberta, Emeriha Kalmana, Franca Lehara, Nika Dostala, Žaka Ofenbaha, zatim kompozicijama autora XX vijeka - Leonarda Bernštajna, Edvarda Kunekea, kao i djelom samog Tajmera.

Uve Tajmer stekao je osnove muzičkog obrazovanja kao član Hora bečkih dječaka, čiji je bio i dirigent. Završio je di­rigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog prof. Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula. U okviru Salcburškog festivala, bio je asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u bečkoj Narodnoj operi kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope među kojima su: Štutgartska filharmonija, Slovačka filharmonija, Tokij­ski simfonijski orkestar, Operski orkestar iz Osake, Fi­lharmonija sjeverne Njemačke i Peterburška filharmonija. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Au­striji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra „Johan Štraus“. Godine 2013. proglašen je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih na svijetu posvećenih operetama.

Radio je kao aranžer i kompozitor za: ansambl Bečki krug, Bečke virtuoze, kvartet „Kuechl“, Bečki gudački trio i Bidermajer soliste. Dirigent je Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. godine, sa kojima je održao mno­gobrojne koncerte širom Evrope i bio na turnejama u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univer­zitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču.

Uspješno sarađuje sa CSO od 2011. godine.

Sopranistkinja Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Bu­dimpešti. Nakon završene srednje škole, upisuje solo pjevanje na Beč­kom univerzitetu, kod profesorke Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima u Mađarskoj i inostranstvu. Godine 2009. bila je finalistkinja na takmičenju Operalia Plasida Dominga. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajerskoj - Gornja Austrija, a nakon dvije godine postala je učesnica programa za mlade umjetnike maestra Dominga u Valensiji i bila angažovana u Operi Valensije u projektu Sopranator 3000.

Nastupala je, između ostalih, sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ru­đerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hozeom Manuelom Zapatom i Zubinom Mehtom.

K.J.

Portal Analitika