Scena

Radovi Jelene Pavićević u Galeriji "Centar"

Skulpture i crteži Jelene Pavićević biće sjutra izložene u Galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti, od 19 časova.
Radovi Jelene Pavićević u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu pod nazivom „Zemlja kosmosu“ otvoriće istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

- Akademski odgojena u najboljem maniru klasičnog poznavanja tretmana materijala, u smislu njegovog suštinskog prihvatanja i razumijevanja, autorka radi figure u terakoti, na tragu antropomorfnih sadržaja, mitskih i arhetipskih sugestija, gdje materijal gotovo da postaje narav stvorenih oblika... U pokušaju opredmećivanja ideje, prve misli, početnog, inicijalnog impulsa koji dalje tjera ka realizaciji skulpture, nastala je serija crteža ili tačnije rečeno kolaža (iz razloga dodavanja raznih materijala u crtež, novinski papir, vunica, tkanina…) koje Pavićević radi uporedo i u odnosu na svoju skulpturu - zapisala je Bezmarević u katalogu za ovu postavku.

Jelena Pavićević rođena je u Podgorici 1989. godine. Osnovne i specijalističke studije vajarstva završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje u klasi prof. Milivoja Babovića. Sada je apsolvent na master studijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, takođe na vajarstvu, i to u klasi prof. Mustafe Skopljaka.

Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore i Prve nagrade na konkursu „Umjetnost za život“ u organizaciji NVO Zdrava Dona Montenegrina. Učesnica je više internacionalnih kolonija. Izlagala je na brojnim kolektivnim i na dvije samostalne izložbe. Bila je rezident u Dukley European Art Community u Kotoru 2016. godine. Članica je ULUCG od 2012. godine.

K.J.

Portal Analitika