Scena

Njegoš i Mekdona ponovo u nacionalnom teatru

„Gorski vijenac“ u režiji Dijega de Bree i „The Beauty Queen“ koju je režirala nagrađivana Ana Vukotić danas su na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta.
Njegoš i Mekdona ponovo u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Četvrta scenska postavka Petra II Petrovića Njegoša u nacionalnom teatru biće izvedena na Velikoj sceni od 20 časova.

Uloge tumače: Srđan Grahovac, Branimir Popović, Nikola Perišić, Zoran Vujović, Gojko Burzanović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Jelena Rakočević, Slavko Kalezić, Danilo Čelebić i Momo Pićurić.

Dramsku adaptaciju teksta uradila je Žanina Mirčevska, u saradnji sa Bojanom Mijović. Osim režije, De Brea je odabrao muziku, osmislio scenu i kostime, u čemu je asistirala Sandra Dekanić. Asistent režije je Danilo Marunović, asistent scene Mirko Radonjić, a izvršni producent Marko Poček.

- Umjesto inflacije konceptualizacije, De Brea koristi glumce i intenzivno-opsesivno se njima bavi - dotle da ih dovodi do granica. Ovaj „Gorski vijenac“ je - ne folkloristički ili deklamativni, već pravi pozorišni događaj - kazao je slovenački reditelj Eduard Miler o ovoj scenskoj verziji Njegoševog spjeva.

2001queenDrama Martina Mekdone biće igrana na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 i 30 časova.

Diplomska predstava sada već renomirane rediteljke, jedna je od najdugovječnijih produkcija nacionalnog teatra, a imala je premijeru u oktobru 2004. godine.

Scenografiju i kostime osmisila je Jelena Tomašević, a u aktulenoj postavci uloge tumače Marta Pićurić, Ana Vujošević, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević.

- Martin Mekdona je svojevrsno čudo savremenog teatra. Napustio je školu sa šesnaest godina, proveo nekoliko godina pišući radio drame. „The Beauty Queen of Leenane“ napisao je za osam dana. U vrijeme premijere ovog komada, 1997. godine, imao je 27 godina i još četiri njegova komada izvodila su se u Londonu. Bio je to jedini dramatičar, poslije Šekspira, kojem je to pošlo za rukom. Kada su ga pitali dokle će u svojim komadima obrađivati očaj i nasilje, Mekdona je odgovorio: „Napisaću nekada romantičnu komediju, u kojoj skoro da niko neće biti ubijen“ – navode britanski kritičari o piscu i njegovom djelu.

K.J.

Foto: CNP

Portal Analitika