Scena

Radonjić u Prostoru za umjetnost SGBM

Deset crteža mladog crnogorskog umjetnika Nikole Radonjića izloženo je u Prostoru za umjetnost upravne zgrade Societe Generale banke Montenegro, saopšteno je iz te banke.
Radonjić u Prostoru za umjetnost SGBM
Portal AnalitikaIzvor

- U mom stvaralaštvu crtež igra jako bitnu ulogu. Crtež dijelim na dvije vrste. Jedna je čista, svedena, uz minimalno linija, prikazana forma je oslobođena bilo kakve šrafure i boje. U drugoj je primjetno traženje linijom. Šrafurom se oblikuje forma, a bojom se naglašavaju određeni djelovi, pristup stvaranja tih crteža je sličan kao kod slikanja. Dok crtam vrlo često otkrivam određene stvari koje kasnije primjenjujem na reljefu i skulpturi – rekao je Radonjić o svojim radovima. 

Nikola Radonjić rođen je 1986 u Podgorici. Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“, te osnovne i specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Sada na istom fakultetu pohađa master studije. Dobitnik je godišnje nagrade za slobodni crtež FLU-a. Učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izlozbi i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2010. godine. Samostalno izlaže od 2013. godine, a radove je predstavio publici u Podgorici, Tivtu i Petrovcu. Izlagao je i na Cetinju, u Danilovgradu, Mecu (Francuska) i Herceg Novom.

 

Portal Analitika