Scena

CSO sa Colmanom i Veljković na Velikoj sceni

Crnogorski simfonijski orkestar otvara drugi dio aktuelne koncertne sezone sjutrašnjim nastupom sa dirigentom Rolandom Colmanom i pijanistkinjom Natašom Veljković na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
CSO sa Colmanom i Veljković na Velikoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su uvertira „Lijepa Meluzina“ Feliksa Mendelsona, Koncert za klavir i orkestar broj 2 u B-duru Ludviga van Betovena i Simfonija broj 6 u D-duru Antonjina Dvoržaka.

Biće to još jedna prilika da publika čuje crnogorske simfoničare pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije koji je i glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Češkog radija iz Praga. Solističku dionicu u Betovenovom Koncertu tumačiće srpska pijanistkinja Nataša Veljković, koja predaje na Univerzitetu za muziku u Beču.

Glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Češkog radija, Ronald Colman rođen je u Antverpenu, gdje je počeo studije, a nastavio ih u Briselu usavršavajući se kod Igora Markev­iča i Nađe Bulanže u Parizu. Od 1973. godine nastupa kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar BBC-ja, orkestar Romanske Švaj­carske, Škotski kamerni orkestar, simfonijski orkestri Bamberga, San Dijega, Sidneja, Šangaja, Tokija, Bazela, Haga, te poljskog i švedskog radija. Sa velikim uspjehom gradio je i karijeru oper­skog dirigenta u kućama poput Belgijske na­cionalne opere, Londonske nacionalne opere, Škotske i Sidnejske opere.

Bio je gost velikih evropskih festivala, poput: Varšavske jeseni, Proms-a u Londonu, manifestacija u Parizu, Edinburgu, Flandriji i Lisa­bonu. U maju 2007. godine, na koncertu u čast Ms­tislava Rostropoviča, debitovao je pred Pariskim orkestrom u dvo­rani Plejel u Parizu.

Angažovan na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na poziv Pjera Buleza još 1982. godine dirigovao je i ansamblom InterContemporain u Pa­rizu.

Beogradska pijanistkinja Nataša Veljković diplo­mirala je 1987. godine na Univerzitetu za muziku i scenske umjet­nosti u Beču, a usavršavala se na Džulijardu u Njujorku (1988/1989) i Konzervatorijumu u Ženevi (1990/1992).

Tokom školovanja učestvovala je na brojnim međunarodnim ta­kmičenjima, a 1985. godine je osvojila nagradu Klara Haskil na pijanističkom takmičenju u Veveju u Švajcarskoj.

Nastupala je sa orkestrima Tonhale iz Ciriha, orkestrom Roman­ske Švajcarske, Bečkim kamernim orkestrom, filharmonijom Ja­naček, orkestrom RAI, Zagrebačkim solistima. Sarađivala je sa dirigentima: Davidom Zinmanom, Antonijem Vitom, Petrom Vronskim, Kristijanom Mandealom, Emilom Tabakovim, Mile­nom Načevim, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem i Ronal­dom Colmanom.

Učestvovala je na priznatim festivalima u: Berlinu, Francuskoj, Portugaliji, Poljskoj, Austriji, Turskoj, Španiji i Srbiji, te snimila više albuma koje su objavili PGP RTS, austrijski Zulus Records i Gramole, i njemački CPO.

Sada je profesorka na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču.

K.J.

Portal Analitika