Scena

Molijer i Đurđević na scenama CNP-a

Nova produkcija nacionalnog teatra, „Učene žene“ u režiji Jagoša Markovića, te studentska predstava „Ne igraj na Engleze“ biće večeras igrane na scenama Crnogorskog narodnog pozorišta.
Molijer i Đurđević na scenama CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Komedija Žana Batista Poklena Molijera, u režiji i adaptaciji Markovića, biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.

Uloge tumače: Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Kristina Obradović, Petar Vlahović, Julija Milačić, Momčilo Otašević, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Nenezić Rakočević, Branimir Popović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Goran Vujović i Marko Todorović.

Reditelj takođe potpisuje scenografiju i izbor muzike, kostimografiju Marija Marković, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, asistentkinja režije je Tara Lazarević, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

- Kakvu smo predstavu htjeli, takvu smo napravili. To je predstava sa svim onim sadržajima koje klasika mora da ima, sa unutrašnjom ljepotom zbog koje se ide u pozorište, i sa onom spoljašnjom takođe važnom estetikom koja je u ovom vremenu za mene i sve nas pitanje etike. Uspjeli smo sigurno da napravimo dobru predstavu i iza nje stojim – naglasio je reditelj pred prvo izvođenje komada.

U okviru Scene Akademija, od 20 časova i 30 minuta na Sceni Studio biće izvedena predstava „Ne igraj na Engleze“ koju je po tekstu Vladimira Đurđevića režirao Zoran Rakočević iz klase redovne profesorke na predmetu režija, Radmila Vojvodić.

Riječ je o ispitnoj predstavi studenata glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi prof. Branislava Mićunovića i asistenta doc. Branka Ilića, u kojoj igraju Vule Marković, Pavle Popović i Omar Bajramspahić.

- „Ne igraj na Engleze“ je komedija koja dramsku zbilju drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu od opsjednutosti kladionicom. Njihovi životi su protraćeni, kladionica je od njih napravila ljude iskidane svojim niskim strastima, koji se međusobno varaju i podmeću. Komedija je na granici urbenesnog, pogotovo kad saznaju da su se sva trojica na isti dan opkladili na istu utakmicu sa tri različita ishoda – siže je ovog komada.

K.J.

Foto: CNP/D. Miljanić

Portal Analitika