Komentar

Racionalno ućutkivanje

Jedna od vijesti za koje se može smatrati da su obilježile početak 2017. godine, zasigurno je stav direktora Direkcije za evropsku saradnju Ministarstva spoljnjih poslova Rusije, Andreja Kelina, saopšten u intervjuu nezavisnoj ruskoj agenciji Interfaks, prema kojem se ističe da je NATO realnost. A i da treba raditi na izgradnji i obnovi normalnih odnosa sa tom vojnom alijansom. Plus, još neka Kelinova objašnjenja koja itekako pobijaju teorije domaćih dogmatskih snaga. Tek, izgleda, to se mnogima nije dopalo...
Racionalno ućutkivanje
Portal AnalitikaIzvor

A i činjenično, niko od ovih domaćih „rusofila“ koji svako malo pronalaze neke svoje Ruse, a onda i trube o pravoslavnom bratstvu, nije ni komentarisao niti se osvrnuo na Kelinov komentar. Kao da se to nikada nije desilo. Možda i iz razloga što ova diplomatska aktivnost predstavlja potpuni zaokret u odnosu na neke ranije Kelinove izjave (poput one „šta će Crna Gora sa 2.000 vojnika u NATO paktu“) te nagovještava sasvim drugačije određenje Rusije u pogledu crnogorskog opredjeljenja da se priključi zapadnoj vojnoj alijansi.  Ili je samo uputstvo za upotrebu...

Srpska salata, pipun i ruska zaprška: U svakom slučaju, ovaj Kelinov stav je prilično ozbiljno odstranjen iz medija bliskih crnogorskoj opoziciji. Čak, u Srbiji, kao aktivnom učesniku svih ovdašnjih zbivanja, o tome se slabo što zna. Iako, svojevremeno, upravo je svaka Kelinova izjava izazivala itekakvu pažnju. U najmanju ruku, čudan aršin za posmatranje aktuelnih zbivanja.

Tek, upravo ovaj intervju Kelina u kojem ističe NATO kao vojnu realnost, a onda i upućuje na razumljivu ekonomsku isplativost pripadnosti toj alijansi, te u tom smislu ističe opravdanost opredjeljenosti  sasvim izvjesnog broja evropskih zemalja NATO –u, očigledno da nije bio poželjan za balkanske retrogradne snage naklonjene sličnoj bratiji u Rusiji.

Uostalom, upravo neki od ruskih dogmatskih medija (poput TV Carigrad) koji cijelokupni učinak prosrpske opozicije u Crnoj Gori tumači kao “crnogorsku konzervativnu revoluciju” i na taj način obavještava javnost o događajima u Crnoj Gori, uopšte ne spominje Kelinov intervju Interfaksu. Mada, interesantno je da je upravo vlasnik te TV Carigrad, tajkun Malofejev, svojevremeno od srpskih medija bio imenovan kao “kupac Amfilohijeve televizije”, a zapravo televizije Novi, iz Herceg Novog.

zeljko2

Kod nas, pak, opozicioni lideri koji su koliko do juče promovisali “vrhovnu komandu Demokratskog fronta” i bili prilično živahni tim povodom, sada se okreću povećanju cijena goriva, socijalnoj nepravdi, te sveukupnoj ujdurmi izvršne vlasti protiv njih, nagovještavajući “teške dane”. Tako je, valjda, prostije opstajati u medijima, ko zna…

Ali, svakako, o NATO-u i komentaru Andreja Kelina, ni govora. Jer, biće da kad se sav učinak ovdašnje opozicije smućka, ne pomažu ni dodaci poput srpske salate (iako je to u stvari bugarska salata i pravo ime joj je šopska) ili, recimo, pipuna.  I biće da je zaprška za kraj jedina prava majstorija svake kuhinje. 

Pa, ko god da posoli…

Masa razloga i racionalni rezoni: A u stvari, Kelin, u ime ruskog Ministarstva spolnjih poslova, samo je istakao neke neminovnosti.  U prvom redu da  - “postoji masa razloga zbog kojih države, posebno male, žele da budu u toj organizaciji".

A onda i kao primjer naveo Belgiju, što izaziva naročitu pažnju jer ta zemlja ima više od 11 miliona stanovnika.

zeljjko3

"Nema neophodnosti da se gradi odbrana po cijelom obodu zemlje. Na primjer, Belgija ne mora da ima svoju vojno-morsku flotu, avijaciju, pritivvazdušnu odbranu. Riječ je o podjeli posla, što je mnogo jeftinije. Jedna država, na primjer, izdržava dvije fregate i četiri lovca. A susjedna ispunjava druge bojeve zadatke", rekao je Kelin.

I na kraju rekao da je “naravno jeftinije biti u takvom vojnom savezu nego samostalno graditi odbranu”.

Zapravo, Kelin je finiširao sa “tu odlučuju čisto racionalni rezoni”.

Tek, tako smo stiglii i do konačnog, racionalnog ućutkivanja. Jer, ono ranije, kada je kao jedna od prvih čestitki povodom formiranja nove crnogorske Vlade i proglašenja Duška Markovića za premijera stiglo od strane predsjednika Vlade Rusije Medvedeva bilo zajedljivo protumačeno kao protokolarna stvar, ovo Kelinovo baš i ne prolazi tek tako.  

Mada, kako sada naša svakodnevica izgleda, a i neke ovdašnje političke frustracije raspoređuju, do razumjevanja i dijaloga, biće još da se ide. 

Zato, ovo rusko ućutkivanje ispostavlja se da uopšte nije loša stvar. 

Željko VUKMIROVIĆ

 

Portal Analitika