Scena

Četvrt vijeka stvaralaštva Aleksandra Perunovića

Koncert kojim će biti obilježeno 25 godina stvaralaštva kompozitora Aleksandra Perunovića biće sjutra priređen u holu Ministarstva kulture na Cetinju od 19 časova.
Četvrt vijeka stvaralaštva Aleksandra Perunovića
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su djela kamerne i horske muzike, a koncert je zamišljen kao hod kroz njegov višeslojni višedecenijski opus. Ostvarenja Perunovića, koji se smatra jednim od vodećih predstavnika mlađe generacije nove crnogorske umjetničke muzike, izvodiće istaknuti crnogorski muzičari: pijanista i dekan Muzičke adakemije Bojan Martinović, zatim kolege, profesori odsjeka violina Vujadin Krivokapić (violina), Marija Đuriđević Ilić (flauta), Petar Garić (klarinet) te njihovi studenti. Među izvođačima je i Hor Muzičke akademije, koji će interpretirati kompoziciju „All Right“ pisanu na stihove takođe poznatog crnogorskog pjesnika Aleksandra Bečanovića.

- Možemo reći da njegov opus predstavlja cjelovit, a opet raznolik zvučni svijet i pokazuje progresiju u jezičkom i stilskom pogledu. Njegova muzička poetika je svježa i nova, moderna i savremena, a istovremeno i prijemčiva i bliska profesionalnom koliko i prosječnom slušaocu... Darovitom slušaocu koji ne mora biti profesionalni muzičar, djela Aleksandra Perunovića nude zanimljivu, razuđenu muzičku putanju ispunjenu ukrštanjima i smenom zvučnih modela i njihovih najraznolikijih transformacija, nudi mu jednu specifičnu morfologiju kontinuiteta sačinjenu od smjene snažnih impulsa, segmenata ujednačenog muzičkog govora, raznolikih gradacija i zastanaka – zapisala je Ivana Miladinović Prica o stvaralaštvu Perunovića.

Kako se navodi u biografiji ovog umjetnika prepoznatljivog stila, Perunović (1978, Nikšić) u svijet klasične muzike ušao je kao trinaestogodišnjak, iniciran medijskim obilježavanjem 200. godišnjice od smrti Volfganga Amadeusa Mocarta. Sa šesnaest godina primljen je na redovne studije kompozicije tadašnje Muzičke akademije u Podgorici - danas na Cetinju. Tu je diplomirao i magistrirao, dok je doktorat odbranio u Beogradu. Usavršavao se na više kurseva kompozicije kod nekih od najznačajnijih njemačkih i austrijskih kompozitora. Autor je pedesetak muzičkih ostvarenja izvedenih širom regiona i u evropskim zemaljama. Angažovan je kao predavač na premetu Muzički oblici cetinjske Muzičke akademije. Član je Odbora za muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Koncert organizuje Muzička akademija sa Cetinja, a ulaz je besplatan.

K.J.

Portal Analitika