Sci/Tech

Zakerberg ima AI "asistenta" sa glasom Morgana Frimena (VIDEO)

Mark Zakerberg je ranije najavljivao da će u svojoj kući instalirati “asistenta” sa vještačkom inteligencijom, po ugledu na Džarvisa, kompjuterski sistem koji pomaže Toniju Starku u filmovima o Ajronmenu.
Zakerberg ima AI "asistenta" sa glasom Morgana Frimena (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Zakerberg je konačno ostvario svoj san i njegov “batler”, ne samo da kontroliše uređaje u kući, nego i zabavlja njegovu ćerku Maks. 

Novi video koji je Zakerberg objavio pokazuje da je osnivač Facebooka uspio da ubijedi Morgana Frimena da pozajmljuje glas njegovom asistentu. (Trebalo je da to bude Arnold Švarceneger, ali je zvučao suviše “strašno”). 

Zakerberg otkriva i da njegova žena Prisila u početku nije umjela da koristi Džarvis. 

“Moj cilj je bio da otkrijem u kojoj je fazi razvoja vještačka inteligencija. Dosad sam izgradio jednostavan sistem s kojim mogu da komuniciram putem telefona i računara, koji kontroliše rasvjetu, temperaturu, uređaje, muziku i bezbjednost u kući. On uči moj ukus i navike, nove riječi i koncepte i čak može da zabavlja Maks”, ispričao je Zakerberg. 

“Zasniva se na nekoliko tehnika, uključujući i obradu prirodnih jezika, prepoznavanje govora i lica, učenje s razumjevanjem, a pisan je u Python-u, PHP i Objective C. U određenim aspektima, ovaj izazov je bio lakši nego što sam očekivao. Štaviše, moj izazov u trčanju (planirao sam da pretrčim 365 milja u 2016.) uzeo mi je mnogo više vremena”. 

Međutim, priznaje da je povezivanje i komuniciranje sa različitim sistemima u kući komplikovanije nego što je mislio. 

“Recimo, saznao sam da je teško pronaći toster koji vam omogućava da ubacite hljeb dok je isključen, tako da automatski počne da ga peče čim se uključi. Na kraju sam našao stari toster iz pedesetih i povezao ga sa posebnim prekidačem. Takođe, otkrio sam da povezivanje hranilice za mog psa ili topa za ispaljivanje sivih majica zahtjeva modifikovanje hardvera”, ispričao je on. 

(Dobro ste pročitali; Zakerberg je zaista napravio top koji “ispaljuje” njegove prepoznatljive majice. )

Kada je povezao sistem, Zakerberg je dodao prepoznavanje glasa. 

“Čim sam napisao kod, tako da moj kompjuter može da kontroliše, sljedeći korak bio je da ga naučim da razgovara”, kaže on. 

Prvo je komunicirao putem tekstualnih poruka, a kasnije je dobio i mogućnost “govora” i prevođenja govora u pismo. Takođe, naučio ga je šta koji od korisnika voli. 

“Razumjevanje konteksta je važno za svaku vještačku inteligenciju. Na primjer, kad mu kažem da uključi klimu u ‘mojoj kancelariji’, treba da zna da to nije isto kao kad mu to Prisila kaže. Tu sam imao problema”, kaže Zakerberg. 

Takođe, imao je muke da podesi puštanje muzike. 

“Na primer, kad tražite da smanji osvjetljenje ili da pusti neku pjesmu u specifičnoj sobi, treba da zna gdje ste, inače bi moglo da se desi da glasno pusti muziku u bebinoj sobi i to baš kad smo je uspavali”. 

Džarvis je naučio i žanrove muzike, a nepogrešivo razlikuje i “lagane” pjesme od “veselih”. Takođe, zna kakvu muziku voli Prisila, a kakvu Mark. 

Iako ne planira da sistem učini komercijalnim, Zakerberg je napravio Jarvis aplikaciju za iOS, a planira da je prilagodi i Androidu. 

“Razmišljao sam da kod učinim open source-om, ali je trenutno suviše vezan za moj privatan dom. Vremenom bi bilo interesantno da pronađem način da ga učinim dostupnim svijetu”.

Portal Analitika