Scena

CSO na sceni CNP-a

Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska prirediće sjutra posljednji ovogodišnji koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
CSO na sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Na programu prvog dijela večeri su Italijanski kapričo u A-duru, opus 45 jednog od najznačajnijih kompozitora i vodeće ličnosti ruskog muzičkog života u drugoj polovini XIX vijeka, Petra Iljiča Čajkovskog, te Arlezijanka - svita broj 2 francuskog kompozitora Žorža Bizea, rađena za istoimenu dramu francuskog književnika Alfonsa Dodea.

Publika će u nastavku moći da čuje Igre iz Galante mađarskog kompozitora XX vijeka Zoltana Kodalja.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji „Gnjesin“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao je vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz nastupa. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

K.J.

Portal Analitika