Scena

"Igla ispod praga" pobjednik 1. Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala

Crnogorski kandidat za Oskara film „Igla ispod praga“, pobjednik je sinoć završenog Prvog šumadijskog internacionalnog filmskog festivala - ŠIFF koji je održan protekla četiri dana u Kragujevcu.
"Igla ispod praga" pobjednik 1. Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala
Portal AnalitikaIzvor

Glavno i jedino priznanje - nagradu publike ovog grada – pripalo je prvijencu reditelja i scenariste Ivana Marinovića.

Film je prikazan u takmičarskom segementu uz još tri srpska filma, te produkcije iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, Austrije i Italije. Publika je najboljim ocijenila „Iglu ispod praga“, sa prosječnom ocjenom od 9,13.

- Zahvalan sam kragujevačkoj publici što nam je ovom nagradom dala vjetar u leđa u distribuciji i što time šalje signal bioskopima da publika voli i sofisticiraniji sadržaj, te da „Igla ispod praga“ i te kako ima potencijal za veliku gledanost – kazao je Marinović ovim povodom.

Podsjećamo, „Igla ispod praga“ je imala svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Do sada je već prikazan na više festivala širom svijeta, a trenutno je i na repertoaru bioskopa u Crnoj Gori i Srbiji.

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski.

„Igla ispod praga“ je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsjednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje „okreće drugi obraz“ nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

Glavne uloge još tumače Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić.

Film je nastao u ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije.

K.J.

 

Portal Analitika