Scena

"Urnebesna tragedija" i "Isti" u CNP-u

Komadi „Urnebesna tragedija“ i „Isti“ biće večeras igrane na scenama Crnogorskog narodnog pozorišta.
"Urnebesna tragedija" i "Isti" u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Poznata drama Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena na Velikoj sceni od 20 sati. „Urnebesnu tragediju“ dramaturški je obradio Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf je Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje Mićunović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

- Više od četrdeset godina sam u pozorištu i mogu slobodno reći da je ovo jedna od boljih predstava koje sam ikada pogledao. Ne zato što je rađena po mom tekstu, nego uopšte, u odnosu na sve druge. Pod velikim sam utiskom zato što je ovo jedna neobično dobra predstava. Nisam puno putovao i nisam gledao mnogo mojih predstava, zato što sam stalno imao nekih obaveza. Ali, imao sam sreću da sam večeras u Podgorici i da sam gledao ovu predstavu - kazao je Kovačević nakon premijere drame u CNP-u.

2811istiPredstava „Isti“ koju je po tekstu Sare Đurović režirao Damjan Čitkušev, na repertoaru je scene Studio od 20 i 30 časova.

U ovoj koprodukciji CNP-a sa Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja igraju: Andrea Mugoša, Nikola Perišić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Gorana Marković, Žana Gardašević Bulatović i Mia Vojvodić.

- Tekst je nastao kada sam imala 18 godina, kroz studentsku vježbu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju koji pohađam. A kada ste mladi, ne znate za posljedice i pišete da bi ste pisali. Želite da se dokažete. Što smo mlađi, to smo hrabriji. Zato mi nije bio problem da napošem tekst sa ovom temom. Nastao je kao vježba kod profesora Stevana Koprivice, a imali smo na raspolaganju da odaberemo bajku, legendu ili nešto mi da osmislimo. Odabrala sam formu bajke, jer mi je to dalo najveću slobodu u pisanju. Mada, komad „Isti” je moja, dosta bizarna, varijanta bajke – rekla je scenaristkinja Đurović.

Scenografiju je uradio Stefan Spirovski, kostime Olivera Eraković Kosić, izbor muzike sam reditelj, a izvršnu produkciju potpisuje Janja Ražnatović.

K.J.

Portal Analitika