Scena

Crteži Mitra Živkovića u Galeriji "Centar"

Izložba crteža Mitra Živkovića biće večeras otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Crteži Mitra Živkovića u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku radova ovog diplomiranog vajara otvoriće istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović.

- Potaknuti diferentnim inspirativnim nadražajima, Živkovićevi crteži sadžajno grade međuzavisan odnos – majke i djeteta, koji se kreće u širokoj amplitudi arhetipskog, prvorođenog, iskonskog do svetačkog, ikoničkog, religijskog, ritualnog, čvrstog, nježnog, neraskidivog, konvulzivnog zagrljaja i odnosa, kao osnove/fundamenta za mir, za spokojan san, za igru bez prestanka vječitog kruga i cikličnih, permanentnih pomjeranja... Koji/kakav god raspored napravili unutar kruga, jedno bez drugog, kao zaseban entitet, ne postoji... u tome je suština... Ruke grle, ljube, vape, pridržavaju, nepuštaju... Neglagoljiva usta, stisnuta u grčevitom bolu, grimasi za nezbor... ćute, dok oči govore... zagledane u daljine neizvjesnosti. Rudimentirani ekstremiteti se prepliću kroz prožimajuće koloplete, u stavove. Krivudava, obla, duga, meka, istovremeno, snažna i strastvena, Živkovićeva linija gradi volumen, definiše situaciju, kompopziciju, narativ – zapisala je Miranović u katalogu za ovu izložbu.

Mitar Živković rođen je u Zaječaru 1975. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 1999. godine, u klasi profesora Pavla Pejovića. Postdiplomske studije završio je u Ljubljani (odsjek vajarstva), u klasi profesora Dušana Tršara. Član je ULUCG od 2010. godine, a status samostalnog umjetnika stekao je 2013. godine. Redovan je učesnik kolonije u Danilovgradu od 2007. godine. Samostalno je izlagao u Baru, Tuzima i Nikšiću. Autor je skulpture crnogorsko kolo „Oro“ postavljene u parku kod bivše zgrade Vlade u Podgorici.

K.J.

Portal Analitika