Scena

DEUS: Komad o Majci Terezi u KIC-u "Malesija"

Drama „Majka Tereza kad bijaše Gondže“ („Nene Tereza kur ishte Gonxhe“) pozorišta „Migjeni“ iz Skadra biće večeras izvedena na sceni KIC-a „Malesija“ od 19 časova.
DEUS: Komad o Majci Terezi u KIC-u "Malesija"
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj komad interpretira mladost ove „šćeri albanske nacije“ kako se drugačije naziva, te njene prve korake ka velikoj misiji, dok je živjela u porodici Bojadžiju u Skoplju. Tekst je napisao Baškim Kozeli, a režiju potpisuje poznata albanska glumica i rediteljka Merita Smaja.

- Majku Terezu u ranim godinama igra Kristina Dodaj, njenu majku Draniju tumači Rajmonda Marku, a njenog oca dobro poznati Frederik Fistani. Brata Majke Tereze igra Eder Bošnjaku, dok je uloga sestre pripala Eljoni Škrelja. Doktora, koji je dobar prijatelj njene porodice, u predstavi će igrati Simon Škrelja, hajduka koji je ujedno i otac njene najbolje prijateljice, igra Astritu Fani, a Sara Smaja tumači Nei, iz engleske aristokratske porodice koja postaje medicinska sestra. U predstavi se pojavljuje i Tonin koji je bio zaljubljen u Gondžu (Majku Terezu), a ta uloga pripala je mladom glumcu Nikolinu Franeti – navodi se u najavi ovog komada.

Iz skadarskog teatra dalje navode kako su ideja i motiv za ovaj projekat bilo proglašenje Majka Tereza za sveticu 4. septembra u Vatikanu. U njenu čast, pozorište „Miđeni“ je 2. oktobra premijerno izvelo ovu predstavu.

- Ova predstava koncipirana je drugačije, jer čitav svijet zna ko je bila Majka Tereza, ali ne i njen život prije velike misije - odnosno Anđe Gondže Bojadžiju kada je imala između 15 i 17 godina – istakla je rediteljka Smaja koja ujedno tumači naslovnu ulogu.

K.J.

Portal Analitika