Scena

Fotografije Dušana Ičevića u KIC-u

Izložba fotografija „Kamen cvati“ prof. dr Dušana Ičevića biće večeras otvorena u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u 19 sati.
Fotografije Dušana Ičevića u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

- Osnovna ideja Ičevićevih fotografija je kamen. Kamen je, kao motiv težine i nepokretnosti, gotovo uvek kroz literaturu sugerisao nekakvu neprozirnost i tišinu. Istorija nas je od svog početka susretala sa kamenom mudrosti, kamenom ludosti, dragim kamenom ili pak onim sasvim običnim - neobrađenim. No upravo se za njega verovalo odavnina da predstavlja prelaz od neprosvetljene duše do one okupane božanskom spoznajom. Kod profesora Ičevića, kamen je živ, i on nam kroz svoju poetiku sugeriše kako upravo taj kamen, neisprljan ljudskim delovanjem sa pravom zavređuje najveću pažnju jer na posletku jedini može otelotvoriti najraznovrsnije sadržaje u oku posmatrača - zapisao je Kemal Ramujkić.

Dušan Ičević rođen je u Podgorici 1933. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpsko-hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bavio se društveno-poitičkim radom i bio je profesor društvenih nauka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Objavio je dvadesetak knjiga naučne i književne tematike, i oko 400 radova.

Postavka u Podgorici nadovezuje se na njegovu nedavnu izložbe u Beogradu, i biće dostupna ovdašnjoj publici do 15. decembra.

K.J.

Portal Analitika