Scena

Velika retrospektivna izložba Cvetka Lainovića

Retrospektivna izložba radova našeg čuvenog umjetnika Cvetka Lainovića biće svečano otvorena 8. decembra u Galeriji Radio-televizije Srbije u Beogradu, u 19 časova, saznaje Portal Analitika.
Velika retrospektivna izložba Cvetka Lainovića
Portal AnalitikaIzvor

Postavku „Svijet magične stvarnosti“ čini čak 50 slika i oko 30 crteža koji su za ovu priliku ustupiljeni iz porodične i privatnih kolekcija, podgoričke Moderne galerije, te Manastira Ćelija piperska, a autor je Zdravko Vučinić.

Izložbu će zvanično otvoriti predsjednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a i likovni kritičar Nikola Mirkov. Odlomke iz književnog opusa Lainovića čitaće Vjera Mujović i Rada Đuričin. Kako se navodi u najavi, omaž umjetniku u posebnom stilu daće i Nada Momirović, haljinama inspirisanim djelima našeg umjetnika.

- S obzirom na to da je u pitanju respektna, koliko zanimljiva slikarska pojava, on je davao povoda za raznolika tumačenja. Ipak, Lainović je donekle ostajao po strani, jer nije bilo lako proniknuti u sve aspekte njegovog djelanja, u tajnovite stvaralačke prostore do kojih je dopirao. Ovo je pokušaj da se njegovom slikarstvu više približimo i, koliko je moguće, bolje osvijetlimo njegove raspone.

Opusu Cvetka Lainovića treba pristupiti od samih početaka njegovog djelovanja. Ako se uputimo njima, onda se može nazrijeti tok budućeg djelanja, ali i izvor kasnijih postignuća. Tada su krenule da se ocrtavaju primarne odrednice, koje će se razvijati i s vremenom pretvarati u sublimiran vizuelni ishod. Njegovo djelo, stoga, potrebuje istraživačku pažnju, još više – iziskuje dijalog i kreativno učešće. Jer, treba imati na umu da iščitavanje njegovog postignuća prožima osobno, umjetniku svojstveno, promišljanje svijeta i svijeta slike.

Lainović je, neki put, znao da poremeti tišinu i mir površine, njenu harmoniju što se odvijala između linije i bjeline slikanog polja. Na nekim mjestima je, spontano i odmjereno, unosio poneki segment tona, čak je ponegdje bilo upliva nešto naglašenije bojene supstance, koja je podsjećala na mrlju neodređene, ali likovno uvjerljive i usaglašene sadržajnosti. U potonjim radovima Lainović je, kao da je osjećao skori kraj, umjesto bjeline, unosio tamnu pozadinu. Dakle, svjetlost je usahla i zamjenjena prigušenom plavom gamom uz izvjesne primjese smeđeg i crvenkastog tona...

Ostaje uvjerenje da se Lainović izražavao oskudnim sredstvima, i to u opsegu naglašene individualnosti, koja je prkosila mogućim, konvencionalnim shvatanjima – zapisao je Vučinić u tekstu kataloga ove izložbe.

Cvetko Lainović rođen je 6. aprila 1931. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Slikarstvo je studirao u Ljubljani, pa u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1954. godine. Takođe, diplomirao je matematiku Pedagoškoj akademiji u Nikšiću 1967. godine. Bio je član ULUCG-a od 1956. i ULUS-a od 1970. Publika i kritika su ga rado prihvatale. O njegovom stvaralaštvu ispisane su hiljade strana iz pera nadahnutih autora širom svijeta. Bio je i ostao inspiracija mnogim piscima, slikarima i likovnim kritičarima. Imao je više od sedamdeset samostalnih i nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu. Samostalno je izlagao u Podgorici, Beogradu, Cetinju, Zagrebu, Novom Sadu, Parizu, Rimu, Njujorku, Briselu, Kairu, Vašingtonu, Čikagu, Stokholmu, Firenci, Palermu, Moskvi... Po pozivu, učestvovao je na Jesenjem pariskom salonu 2001, 2002. i 2004. godine. Preminuo je 24. aprila 2006. u Beogradu. Radovi mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Izložba „Svijet magične stvarnosti“ biće dostupna za javnost do 10. februara naredne godine.

K.J.

Portal Analitika