Scena

Kamerni orkestar "Oltenija" na sceni CNP-a

Kamerni orkestar rumunske filharmonije „Oltenija“ iz Krajove, nastupiće danas na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
Kamerni orkestar "Oltenija" na sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Ansamblom će dirigovati Aleksandru Josub, a solista će biti violinista Oktavijan Gorun.

Filharmonija „Oltenija“ osnovana je 1904, a kraljevskim dekretom utemeljena 1947. godine. Danas u svom sastavu ima simfonijski i kamerni orkestar, akademski hora i druge ansamble.

Kamerni orkestar filharmonije „Oltenija“ osnovan je 1957. godine, kako bi izvodio djela pretklasične i klasične muzike. Danas je njihov repertoar znatno raznovrsniji i uključuje djela savremenih kompozitora. Do sada su gostovali u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj, i osvajajli visoka priznanja.

Aleksandru Josub završio je Muzičku školu „Oktav Bančila“ u Jašiju, a diplomirao je dirigovanje na Nacionalnom muzičkom univerzitetu u Bukureštu u klasi maestra Konstantina Bugeanua. Od 1977. do 1981. bio je violinista u orkestru Filharmonije „Mihail Jora“ u Bakau, a početkom 1981. dirigovao u Operi „Elena Teodorini“ i Filharmoniji „Oltenija“. Od 1995. godine predaje violinu u Visokoj umjetničkoj školi „Marin Soresku“. Josub je na rumunskoj muzičkoj sceni poznat i kao kompozitor. Radio je scensku muziku u Pozorištu za djecu i mlade „Kolibri“ iz Krajove, te komponovao danas poznata djela za razne ansamble.

Ovaj koncert je organizovan u saradnji Crnogorskog narodnog pozorišta sa Ambasadom Rumunije.

K.J.

Portal Analitika