Scena

Mekdonina "Kraljica" na sceni Studio

Drama Martina Mekdone „The Beauty Queen“ koju je režirala nagrađivana Ana Vukotić, biće večeras izvedena na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 i 30 časova.
Mekdonina "Kraljica" na sceni Studio
Portal AnalitikaIzvor

Diplomska predstava sada već renomirane rediteljke, jedna je od najdugovječnijih produkcija nacionalnog teatra, a imala je premijeru u oktobru 2004. godine.

Scenografiju i kostime osmisila je Jelena Tomašević, a uloge tumače Marta Pićurić, Ana Vujošević, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević.

- Martin Mekdona je svojevrsno čudo savremenog teatra. Napustio je školu sa šesnaest godina, proveo nekoliko godina pišući radio drame. „The Beauty Queen of Leenane“ napisao je za osam dana. U vrijeme premijere ovog komada, 1997. godine, imao je 27 godina i još četiri njegova komada izvodila su se u Londonu. Bio je to jedini dramatičar, poslije Šekspira, kojem je to pošlo za rukom. Kada su ga pitali dokle će u svojim komadima obrađivati očaj i nasilje, Mekdona je odgovorio: „Napisaću nekada romantičnu komediju, u kojoj skoro da niko neće biti ubijen“ – navode britanski kritičari o piscu i njegovom djelu.

K.J.

Portal Analitika