Scena

"Zetski dom" gost CNP-a

Komad Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, biće večeras izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
"Zetski dom" gost CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

U predstavi nastaloj po tekstu Kena Kejsija, i u režiji Dijega de Bree, igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Jelena Simić, Branimir Popović , Dušan Kovačević, Goran Vujović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Želimir Šošo, Momčilo Pićurić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović, Aleksandar Gavranić i Julija Milačić.

Dramatizaciju teksta uradili su De Brea i Stela Mišković, koja je ujedno dramaturškinja predstave, kostime je osmislio Blagoj Micevski, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje takođe reditelj, a asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović.

- „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ je tematska igra o sveopštem stanju svijesti, o ljudskoj nemoći u modernom svijetu apsurdnih mehanizama kontrole i upravljanja, kapitala i politike. Priča o savremenom svijetu punom tjeskobe, stega, bezumnosti i bezizlaznosti. Priča o bolnoj vezanosti čovjeka svojom ličnom nesrećom zbog koje se ne može odbraniti od duhovnog pada, o čovjeku koji, kao u izolacionoj komori neprobojnoj za pokušaje pobune i bijega, životari kao živ leš, zakopan u manipulacijama i spletkama sistema i vlasti. Tekst govori o tome da vrijedi pokušati i da je čovjek iako duboko ogrezao u društvenu i duhovnu krizu, još uvijek jedini koji sa kritičkim i borbenim duhom, sa strašću, strahom i hrabrošću, sa ljubavlju i mržnjom, da je čovjek još uvijek jedina nada, novog, drugačijeg, boljeg. Osim dobra i zla, još uvijek postoji i optimizam koji otvara zenit za budućnost, jer - ko sumnja u svoju moć, nije više moćan i ko sumnja u vjeru - nije više vjernik - navodi se u najavi ovog komada.

K.J.

Portal Analitika