Scena

Femina 8: Za poštovanje koje žene u savremenom društvu zaslužuju

Zadovoljstvo mi je što se Udruženja likovnih umjetnika Makedonije – DLUM predstavlja crnogorskoj likovnoj publici u godini kad obilježava 70 godina postojanja, kazao je predsjednik tog udruženja Hristijan Sanev, otvarajući izložbu „Femina 8“ u podgoričkoj Galeriji „Centar“.
Femina 8: Za poštovanje koje žene u savremenom društvu zaslužuju
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o postavki kojom se crnogorskoj likovnoj publici predstaviljaju Miroslava Mikica Trujkanović, Irena Paskali, Maja Kirovska, Gordana Vrencoska, Nataša Milovančev, Dijana Tomić Radeska, Ilijana Petruševska, te Jana Maneva Čuposka, koja je i kustoskinja.

- Namjera nije bila da naglasimo postojanje ženskog rukopisa - jer smatram da to ne postoji u likovnoj umjetnosti - nego da naglasimo ulogu žene u savremenom društvu, kako se tokom istorije mijenjao njen položaj, a šta je ona promijenila. Nije ovo feministički projekat, iako nas mnogi to pitaju - valjda zbog naziva postavke. Jednostavno, željeli smo interdisciplinarnim postupkom da prikažemo ulogu žene. Jer, ona može da bude i majka, i heroina… Želja mi je bila da pokažemo i to da žena danas u savremenom društvu ne uživa poštovanje koje zaslužuje – rekla je Maneva Čuposka na otvaranju postavke.

femina1Obraćajući se prisutnima u Galeriji „Centar“, otpravnica poslova Ambasade Republike Makedonije u Crnoj Gori, Suhena Đerimi Baliju.

- „Femina 8“ je izuzetno značajan projekat. Gdje god je prikazan – u Skoplju, zatim Beču, Novom Sadu i Beogradu - ova izložba je izazvala izuzetno interesovanje likovne publike – kazala je ona.

femina4Sanev je, s druge strane, izrazio spremnost da se i ostale postavke iz ovog projekta nađu u podgoričkim izložbenim prostorima, te potcrtao nastavak saradnje između DLUM-a i predstavnika crnogorske likovne scene.

Konkretno, drugo izdanje iz projekta „Femina 8“ pod istim nazivom okuplja djela osam makedonskih slikara.

- Bez obzira da li je riječ o ženskom ili muškom rukopisu, tema je ista, a to je žena – zakjučila je Maneva Čuposka.

K.J.

Foto: Pobjeda/Ivana Božović

femina3
Portal Analitika