Scena

Arije u izvođenju crnogorskih operskih umjetnica

Četiri crnogorske operske umjetnice, mecosopran Amanda Stojović i soprani Olivera Tičević, Milica Milanović, Marijana Šovran, nastupiće večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Arije u izvođenju crnogorskih operskih umjetnica
Portal AnalitikaIzvor

Na koncertu koji, iz očiglednog razoga, nosi naziv „Četiri soprana“, pratiće ih Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom renomiranog maestra Miroslava Homena. Na programu su arije iz operskog opusa kompozitora: Gaetana Donicetija, Đoakina Rosinija, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Žaka Ofenbaha, Antonjina Dvoržaka, Dionizija de Sarna San Đorđa, te uvertire popularnih opera iz romantičarskog perioda.

Rođen u Dubrovniku 1940. godine, Miroslav Homen stekao je srednje obrazovanje u klasičnoj gimnaziji i srednjoj muzičkoj školi u Kotoru. Studirao je kompoziciju i diplomirao na odsjeku za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Gotovo tri decenije bio je dirigent Sarajevske opere i baleta, a u jednom periodu i direktor Sarajevske opere i Filharmonije. Kao operski i simfonijski dirigent gostovao je u mnogim zemljama Evrope. Od 1962. do 1991. godine bio je umjetnički vođa Hora „Slobodan Princip Seljo“ u Sarajevu, utemeljio je kamerni hor Muzičke omladine BiH i hor Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva „Napredak“. Dugogodišnju pedagošku djelatnost vezao je za Muzičku akademiju u Sarajevu, a posljednjih nekoliko godina angažovan je na Univerzitetu Jurja Dobrile u Puli. Od 1992. godine bio je šef - dirigent, a zatim i upravnik Opere Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana plemenitog Zajca“ u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora INK-a u Puli.

Mecosopran Amanda Stojović rođena je u Herceg Novom. Debitovala je u operi „Didona i Enej“, a uslijedile su uloge na scenama opera u Beogradu, Ljubljani, Mariboru i Rijeci. Nastupala je na koncertima širom Evrope kao članica dua „Amarilli“, te sa Slovenačkom filharmonijom, orkestrima Opere Teatra „Verdi“ iz Trsta, Ljubljanske opere, Beogradskom filharmonijom, ansamblom „Renesans“. Pobjednica je konkursa Yamaha Music Foundation of Europe za 2008. godinu.

Sopran Olivera Tičević rođena je u Bijelom Polju 19990. godine. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao stipendistkinja Grada Berna i dobitnica Nacionalne stipendije za izvrsnost koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore, usavršava se na Univerzitetu umjetnosti u Bernu. U 2010. i 2013. osvojila je nagradu za najperspektivnijeg izvođača austrijske Barokne akademije, što joj je omogućilo niz koncerata u najpoznatijim evropskim salama. Premijerno je izvela kompozicije Žarka Mirkovića, Nine Perović, Marka Kovača i Draška Adžića.

Milica Milanović, završila je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u kotorskoj Muzičkoj školi „Vida Matjan“, gdje radi kao profesor pjevanja. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Bila je stipendistkinja međunarodnog operskog festivala „Oper-Oder-Spree“ u Njemačkoj. Pored mnogobrojnih koncerata održanih u Crnoj Gori, nastupala je u Hrvatskoj, BiH, Albaniji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji.

Sopran Marijana Šovran završila je master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zatim se usavršavala u Operskom studiju „Borislav Popović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima i nastupala u Austriji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Švajcarskoj i Australiji. Trenutno sarađuje sa prvim korepetitorom Metropolitan opere Đorđem Nešićem.

K.J.

Portal Analitika