Scena

"Voz" otvara 13. Međunarodni festival glumca u Nikšiću

Ovogodišnji 13. Međunarodni festival glumca počeće večeras svečanošću u Nikšićkom pozorištu od 20 časova.
"Voz" otvara 13. Međunarodni festival glumca u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Šestodnevnu manifestaciju zvanično će otvoriti predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

- Ovogodišnji Savjet Festivala sa selektorom i umjetničkim direktorom Festivala Goranom Bulajićim, donio je odluku da u zvaničnom, takmičarskom dijelu Festivala bude izvedeno pet predstava iz najznačajnijih pozorišnih centara regiona: „Voz“ Zvezdara teatara iz Beograda, „Art“ beogradske Agencije „Tri za groš“, „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, „Divlje meso“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva i „SHAKEspeare na EXit“ Teatra „Exit“ iz Zagreba. Poslije svake odigrane predstave, predviđeni su razgovori o predstavi u foajeu Nikšićkog pozorišta od 22 časa, a moderator će biti Vanja Kovačević. Odluku o tome ko će od glumčkih imena osvojiti prestižne festivalske nagrade - Grand prix za najbolju mušku, žensku, epizodnu mušku, epizodnu žensku i najbolji partnerski odnos na sceni - donijeće tročlani Žiri kojim predsjedava Meto Jovanovski, te Dubravka Drakić i Sreten Mitrović - navodi se u najavi festivala čiji je organizator Nikšićko pozorište, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Prve večeri manifestacije biće izvedena duodrama „Voz“ Kormaka Makartija. U novoj produkciji Zvezdara teatra, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Voja Brajović, uz barda regionalnog glumišta igra Sergej Trifunović. Prevod teksta uradili su Milica i Branislav Mihajlović, a adaptaciju scene i kostima Jelisaveta Tatić-Čuturilo.

- Inspirisan djelom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ – zapisao je Brajović o ovom komadu.

K.J.

Portal Analitika