Scena

Osam makedonskih umjetnica u "Centru"

Tematska izložba „Femina 8“ kojom će biti predstavljena makedonska savremena likovna scena, biće večeras otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u 20 časova.
Osam makedonskih umjetnica u "Centru"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu će otvoriti kustoskinja CSUCG Milena Mijović-Durutović i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Makedonije Hristijan Sanev.

Postavku čine radovi koje potpisuju Miroslava Mikica Trujkanović, Irena Paskali, Maja Kirovska, Gordana Vrencoska, Nataša Milovančev, Dijana Tomić-Radeska, Ilijana Petruševska i Jana Maneva-Čuposka, koja je ujedno kustoskinja ove izložbe.

- Priključujući se savremenim umjetničkim tendencijama, osam Femina u okviru ove izložbe, svojim umjetničkim tvorevinama otkrivaju različite forme prezentacija i tradicionalnih postavki slika, kolaža, crteža, asamblaža, instalacija, ready-made-a, videa. U ovakvom kontekstu, specifični vidovi likovnih komunikacija sažeti su u jednom formatu gdje dominira jedna Femina, ali sa imanentnom promjenljivošću... Femina pripovijeda o svojim precima kroz tradiciju svadbenih trenutaka, kada se mlada i mladoženja, odjeveni u svoju ceremonijalnu odjeću, fotografišu sa gostima, kako bi ovekovječili trenutak sreće... Femina je zaronila u još jedan autoreferentni prostor, u podvodni svijet, podvodni san, gdje simbolično otpočinje novi život, u vodi, kroz čarobnu ritualnu svjetlost. Umjetnik kao tvorac imaginarnog učvršćuje svoje autorstvo, ali samo ukoliko je ono ubjedljivo i ukoliko je siguran u njegovo postojanje. Izložba „Femina 8“ ima visoko imaginarni sadržaj, koji kreira likovno-umjetnički „otisak“ ali i jasno postavljene i ubjedljive vremenske i prostorne okvire - zapisala je Maneva-Čuposka u katalogu izložbe.

K.J.

Portal Analitika