Scena

"Tačka, točka" Milutina Darića u Modrenoj galeriji

Izložba akademskog umjetnika Milutina Darića biće večeras otvorena u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice u 20 časova.
"Tačka, točka" Milutina Darića u Modrenoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku koja nosi naziv „Tačka, točka“ otvoriće rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

- Umjetnički opus Milutina Darića ispunjen je eksperimentisanjem vizuelnim sredstvima. Njegove likovne radove karakteriše pozicija kreativca koji je najčešće na rubu preispitivanja kinetike i kolorizma, objekta u prostoru i plošnog rada, referiranja na već shvaćeno i uvođenja novih rješenja. Kinetičke skulpture-objekti jedno su od područja njegovih istraživanja. Zanimljivi i dosjetljivi oblici postaju ogoljeni. On često minimalistički prisvaja, određuje, ili oblikuje prostor i našoj senzibilnosti ostavlja slobodu doživljaja. Instalacije, sačinjene uglavnom od ready-made predmeta, djeluju na nivou metafore. On svojom istančanom percepcijom izdvaja predmet iz svog prirodnog okruženja i stavljajući ga u određeni međuodnos sa drugim takvim predmetima i prostorom u kojem izlaže, upućuje na neka nova značenja – zapisala je Duletić u katalogu za ovu izložbu.

Milutin Darić rođen je 1975.godine na Cetinju. Diplomirao je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je angažovan kao stručni saradnik u nastavi na istom odsjeku još od 1996. godine. Završio je master studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Takođe, diplomirao je Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i autor je više kratkih filmskih i TV formi.

K.J.

Portal Analitika