Scena

Dan CNP-a: "Šćeri moja" na Velikoj sceni i povratak Jagoša Markovića

Crnogorsko narodno pozorište danas obilježava svoj dan izvođenjem komada „Šćeri moja“, a do kraja ove godine publiku će obradovati sa još tri premijere, saznaje Portal Analitika.
Dan CNP-a: "Šćeri moja" na Velikoj sceni i povratak Jagoša Markovića
Portal AnalitikaIzvor

Na Dan CNP-a biće obilježen predstavom rađenom po nagrađenom tekstu Maje Todorović, a u adaptaciji i režiji Ane Vukotić, koja će biti igrana na Velikoj sceni od 20 časova.

Glavne uloge tumače Vanja Jovićević i Mirko Vlahović, a igraju još Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović. Scenografiju je uradio Aleksandar Vukotić, kostime Leo Kulaš uz asistenciju Line Leković, muziku Aleksandar Radunović Popaj, a koreografiju Sonja Vukićević. Saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, a izvršna producentkinja predstave Nela Otašević.

Uoči početka izvođenja, biće uručene tradicionalna godišnja priznanja, kao i Velika nagrada nacionalnog teatra.

Nakon Šekspirove „Bure“ u režiji Dejana Projkovskog kojim je otvorena nova sezona, te „Da Da Šekspira“ Petra Pejakovića namijenjena mlađima, publika CNP-a uskoro će biti u prilici da uživa u još tri predstave čije su premijere najavljene do kraja godine.

Već 11. novembra na programu je nova postavka komada „Danzen“ Bertolda Brehta, u režiji Damjana Pejanovića. Premijerno izvedena sredinom septembra u nekadašnjoj hali „Radoja Dakića“, ova koprodukcija Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT i CNP-a, ovog puta će imati prvo izvođenje na Sceni Studio.

Za kraj ovog mjeseca, tačnije 28. novembra, na repertoaru je praizvođenje drame „Isti“ Sare Đurović, koju je takođe na Scenu Studio postavio mladi makedonski reditelj Damjan Čitkušev. Tekst je preporučen za izvođenje rezultatima Konkursa CNP-a za savremeni domaći dramski tekst neafirmisanih autora - Skroz nova drama.

No, sve ljubitelje pozorišne umjetnosti svakako će obradovati informacija da će za nekoliko dana početi probe i za premijeru planiranu krajem decembra. Kako saznaje Portal Analitika, riječ je o klasiku - komediji „Učene žene“ Žana Batista Poklena Molijera. Njome će se, sasvim sigurno, na velika vrata u CNP vratiti naš proslavljeni reditelj Jagoš Marković. Naime, on je posljednji put režirao na ovoj sceni davne 1999. godine, kada je postavio Šekspirovu „Komediju zabune“.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika