Scena

X sezona CSO: Koen i Betovenova Simfonija sudbine na prvom koncertu u Podgorici

Deseta sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra počeće večeras nastupom našeg glavnog instrumentalnog ansambla na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
X sezona CSO: Koen i Betovenova Simfonija sudbine na prvom koncertu u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Petu godinu zaredom vodiće ga maestro Grigorij Krasko, nekadašnji koncertmajstor CSO, a program čine remek-djela klasične literature: uvertira za operu „Eurijanta“ njemačkog kompozitora Karla Marije fon Vebera, Koncert za violončelo i orkestar broj 1 u a-molu, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa i čuvena Simfonija broj 5 u c-molu Ludviga van Betovena. Solističku dionicu u Sen-Sansovom djelu tumačiće belgijski umjetnik Dejvid Koen, koji je svjetsku reputaciju dostigao nastupajući sa renomiranim orkestrima i dirigentima poput: Jehudija Menjuhina, Mstislava Rostropoviča i Vladimira Aškenazija.

- Pored maestra Kraska, sa CSO će u toku sezone nastupiti pet gostujućih dirigenata, koji su i tokom proteklih godina doprinijeli sazrijevanju orkestra i postali njegovi prijatelji. Našem ansamblu i publici dobro poznat Miroslav Homen predvodiće orkestar na koncertu „Četiri soprana“, na kojem će se predstaviti mlade crnogorske umjetnice: Amanda Stojović, Olivera Tičević, Milica Milanović i Marijana Šovran, planiranom za novembar. Belgijski dirigent Ronald Colman otvoriće drugi dio sezone, dok će na drugom koncertu u januaru orkestar drugi put voditi mladi francuski umjetnik crnogorskog porijekla Mark Korović. Tradicionalni koncert Pozdravi iz Austrije – ovog puta sedmi, kao i prethodnih godina pod dirigentskom upravom austrijskog maestra Uve Tajmera, biće priređen u februaru. U martu će orkestrom ponovo rukovoditi jedan od najpoznatijih dirigenata u regionu, Bojan Suđić – rečeno je Portalu Analitika iz Muzičkog centra Crne Gore, doma CSO.

Dalje ističu kako će i u jubilarnoj sezoni sa CSO kao solisti nastupati članovi tog ansamla: koncertmajstor Marko Radonić u Koncertu za violinu i orkestar njemačkog kompozitora Albana Berga, prvi violončelista Dmitrij Prokofjev i vođa drugih violina Katarina Pavlović u Koncertantnoj simfoniji Volfganga Amadeusa Mocarta, a perkusionista Srđan Palačković u Koncertu za udaraljke i duvačke instrumente kompozitora Nebojše Jovana Živkovića.

- Ruske umjetnike: violončelistu Denisa Šapovalova, violinistkinju Irinu Krasko i pijanistkinju Polinu Osetinskaju, švajcarskog pijanistu Konstatina Lifšica, francuskog pijanistu Žan-Pola Gasparijana publika će moći da čuje kao soliste u tumačenju zahtjevnih koncertantnih djela. Prvi put sa CSO nastupiće poznate pijanistkinje Nataša Veljković i Martina Filjak, čuveni violinista Graf Murža, kao i jedan od atraktivnih violista današnjice Mihail Bereznicki. U okviru saradnje sa MIT festivalom, koji se održava u aprilu naredne godine na Cetinju, uz solista će biti najslavniji violinista sa naših prostora - Stefan Milenković – naveli su iz MCCG.

Prema najavama, nastavlja se praksa izvođenja remek-djela klasične muzike, ali i širenja repertoara orkestar će pored Pete simfonije Ludviga van Betovena, te simfonijskih djela Johanesa Bramsa i Petra Iljiča Čajkovoskog, biće izvedene tri simfonije iz opusa Antonjina Dvoržaka, te po jedna Sergeja Prokofjeva, Jana Sibelijusa i Dmitrija Šostakoviča.

- Obilježavanju značajnog datuma u istoriji muzike – 125 godina od rođenja čuvenog ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Prokofjeva biće posvećen drugi koncert u novembru. Na repertoaru će biti Prokofjeve kompozicije: „Amorozo“ iz baleta Pepeljuga, Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Simfonija broj 7. Posebno zanimljiv program CSO izvodi u okviru festivala A tempo. Ove godine na otvranju će to biti premijerno izvođenje kompozicije domaćeg autora Žarka Mirkovića „Otisak nestale zemlje“ i „Žar-ptice“ Igora Stravinskog, kao i monumentalnog voklano-instrumentalnog djela Rekvijem Đuzepea Verdija na zatvaranju festivala – dodaju iz MCCG.

Kao što je publici već poznati, CSO će pored Podgorice koncerte prirediti još u Nikšiću, Tivtu i Herceg Novom.

K.J.

Foto: Daniel Herendi

Portal Analitika