Scena

"Estetika urbanog ambijenta" Lidije Nikčević u Perjaničkom domu

Samostalna izložba slika Lidije Nikčević biće sjutra otvorena u Perjaničkom domu na Kruševcu od 20 časova, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
"Estetika urbanog ambijenta" Lidije Nikčević u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku akademske slikarke otvoriće istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Izložbu „Estetika urbanog ambijenta“ čini dvadeset slika rađenih tehnikom akrilika na platnu, akvarela i kolaža.

- U slikama Lidije Nikčević geometrizovani oblici koji se čitaju u uobličavanju zgrada samo su naznake neke metafizičke hladnoće i pustoši. U sintaksi veliku ulogu ima akrilik boja, igra svjetlosti i kontrasti da bi se sugerisali opustošeni prizori grada koji je noću rijetko osvijetljen. To nije konkretan grad ali je slikarka učinila da on postane prepoznatljiv. Svaki konstitutivni element slike konstruiše svoj prostor čak kada na slikama ima ljudi. Oni su tu više kao posmatrači, lišeni uzbuđenja – zapisala je Nikčević.

- Ambijent savremenog doba, sa svim svojim tehničkim i arhitektonskim zdanjima i elementima urbanog pejzaža, pogodan je i plodan izvor motiva preko kojih se ostvaruju likovna rješenja zasnovana na racionalnosti, logici i redu. Na takvim je motivima estetika rigorozna, jer oni ne nude ništa mistično niti sentimentalno – zapisala je slikarka o ciklusu kojim će se predstaviti u Podgorici.

 

Lidija Nikčević rođena je 1992. godine u Nikšiću. Osnovni i specijalistički studij slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Branislava Bana Sekulića. Trenutno je na dvogodišnjim magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi prof. Ratka Odalovića. Imala je četiri samostalne izložbe, a učestvovala je na više kolektivnih izložbi, likovnih kolonija i projekata. Dobitnica je brojnih stipendija, nagrada i priznanja.

Likovna publika moći će da pogleda ovu izložbu do 31. oktobra.

K.J.

Portal Analitika