Scena

Skulpture Kojića u Dvorcu Petrovića

Izložba skulptura četvoro umjetnika iz Vojvodine biće večeras otvorena u galerijskom prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Skulpture Kojića u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Postavku djela Slobodana, Miroslave, Smiljane i Stevana Kojića otvoriće i autore predsatviti direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore, mr Nenad Šoškić.

Slobodan Kojić (1944, Kikinda) diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo u klasi Miodraga Popovića. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i učesnik mnogih izložbi i vajarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije - ULUS i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine - ULUV. Redovan je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Cetinju. Godine 1982. osnovao je Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti – Terra u Kikindi. Od tada do danas neprekidno vodi simpozijum.

Miroslava Kojić (1949, Kikinda) je diplomirala i završila postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine – ULUV. Bavi se pedagoškim radom. Izlagala je na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i priredila preko deset samostalnih izložbi. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada za skulpturu u bivšoj Jugoslaviji.

Smiljana Kojić (1977, Kikinda) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, grafički odsjek 2003. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Kikindi.

Stevan Kojić (1973, Kikinda) je diplomirao i magistrirao na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor na katedri za Nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Od 1998. izlagao je skulpturu, objekte i instalacije na desetak samostalnih izložbi u Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu i Bukureštu. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i manifestacijama u Srbiji, Kanadi, Njemačkoj, Japanu, Francuskoj. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Postavka u Dvorcu Petrovića biće dostupna javnosti do 11. novembra.

Portal Analitika