Scena

"Pređu u spomen" u Galeriji solidarnosti

Povodom petogodišnjice smrti glumca Predraga Pređa Vušovića večeras će biti otvorena dokumentarna izložba „Pređu u spomen“ autorke Jagode Buić u Galeriji solidarnosti od 20 časova.
"Pređu u spomen" u Galeriji solidarnosti
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, čiju su realizaciju omogućili Ministarstvo kulture, kotorski Muzeji, Galerija solidarnosti i Društvo za kulturnu saradnju „Perun“ iz Zagreba, zvanično će otvoriti ministar kulture Pavle Goranović.

Predrag Vušović Pređo rođen je 1960. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, gdje je ujedno započeo glumačku karijeru već početkom '70-tih, igrajući Toma Sojera u istoimenoj predstavi. Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu „Marina Držića“, nakon čega prelazi u Kazalište „Gavella“ u Zagrebu. Igrao je u brojnim predstavama širom Jugoslavije, a publika ga pamti po izvanrednim ulogama izvođenim na Dubrovačkim ljetnjim igrama, ali i po brojnim uspješnim angažmanima na filmu i televiziji. Preminuo je 2011. u Zagrebu, a sahranjen u Risnu.

Nakon Kotora, izložba „Pređu u spomen“ biće predstavljena publici u Zagrebu i Dubrovniku.

K.J.

Portal Analitika