Scena

Potraga za jugom Evantije Cantile u Ateljeu "Dado"

Izložba Evantije Cantile „9 Attempts to Type the South (9 pokušaja da se otkuca Jug)“ biće večeras otvorena u galeriji Atelje „Dado“ na Cetinju u 19 časova.
Potraga za jugom Evantije Cantile u Ateljeu "Dado"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini niz fotografija - pejzaž Atike, ekran kompjutera iz arhiva Rajha, jezera iz Berliner parka i liturgije u grčkoj crkvi - te pjesma „Na jugu” Fridriha Ničea, koju je umjetnica otkucala devet puta na staroj pisaćoj mašini iz 1904. godine, kako se navodi „imajući na umu da pjesma odražava stereotipe klasične Grčke i romantične priče o obožavanom 'jugu' Evrope 19. vijeka“.

Dan kasnije od 11 časova ona će u Ateljeu „Dado“ održati i prezentaciju svog rada.

- Većinu mog rada čine crteži, slike, fotografije, video snimci, instalacije, skulpture i performansi. Interesuju me kompozicije različitih elemenata, kompleksne asocijacije koje dozvoljavaju i otkrivaju u svojim kompozicijama, svaki put birajući umjetnički metod i medijum koji na najbolji način objašnjava impulse samog rada. Tako, u pokušaju da se generiše interna logika slika i stvari, kroz afinitete i relacije koje su u određenim trenucima očigledne i jasne, a ponekada neuhvatljive i zatvorene, cilj je da se pokrenu pitanja sredstava i mehanizama predstavljanja, pitanja sjećanja, identiteta i socio-političke uloge umjetničkog rada – zapisala je Cantila u katalogu koji prati izložbu.

Ova grčka umjetnica rođena je u Solunu 1963, a od 1998. živi u Berlinu. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Dizeldorfu, gdje je studirala u klasi Janisa Kunelisa. Njena umjetnička praksa pokriva širok spektar medija koji uključuju crtanje, slikanje, instalacije, skulpture, fotografiju, video i performans. Predstavljala je Grčku na 48. Bijenalu u Veneciji, a bila je učesnica Balkanskog bijenala, te bijanilaima u Pragu, Gjumri u Jermeniji, Solunu i u okviru filmskog i festivala fotografije u Solunu odnosno Atini. Cantila je ujedno i kustoskinja koja sarađuje sa javnim i privatnim institucijama i organizacijama.

Organizator postavke koja će biti dostupna javnosti do 24. oktobra je Narodni muzej Crne Gore, a kustoskinja istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović.

Portal Analitika