Scena

Jovana Šarac sa "Jednim činom svjetlosti" u Kuslevovoj kući

Izložba „Jedan čin svjetlosti“ akademske slikarke Jovane Šarac biće sjutra otvorena u Kuslevovoj kući u 20 sati, u okviru programa Podgoričkog ljeta 2016.
Jovana Šarac sa "Jednim činom svjetlosti" u Kuslevovoj kući
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će zvanično otvoriti Selma Đečević.

- Traktat o svjetlosti, na posebno artikulisan način - to je njeno stvaralaštvo. Prodor metafizičkog, u njenom stvaralaštvu, dešava se uvođenjem svjetlucavih partija - mikrostrukturalnih čestica koje se grupišu u beskrajna sazvježđa orgonske čarolije. Upravo u ovom dramatičnom sudaru redukovanih, naglih, i tamom obojenih kompozicija sa zvjezdanom svjetlošću odigrava se čovjekov usud. Svjetlost, omeđena duboko urezanim linijama, kao mogući utamničen sjaj, čini cjelovit portet čovjeka, bića duboko prožetog različitim odnosima. Ima tu i životvorne snage, ali i neukroćene melanholije pod bremenom konačnosti - zapisala je Đečević u uvodnom tekstu kataloga.

Jovana Šarac rođena je u Podgorici 1988. godine. Završila je grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje trenutno pohađa magistarske studije slikarstva. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za najbolji crtež na godišnjoj izložbi FLU na Ekonomskom fakultetu.

K.J.

Portal Analitika