Scena

"Bestijarijum" Marije Tošković u Muzeju grada Perasta

Ciklus radova Marije Tošković „Bestijarijum“ biće večeras predstavljen u Muzeju grada Perasta od 20 i 30 časova.
"Bestijarijum" Marije Tošković u Muzeju grada Perasta
Portal AnalitikaIzvor

- Zavodljivo migoljenje Marijine linije, obujma i tvori nova lica – prototipe karaktera, sakupljenih u svojevrsan katalog mnemografskih zapisa, lucidnih, iskričavih iskoraka u nedodirljivi svijet nepoznatog… Ovaj krivudavi, lelujavi „onirički delirijum“ zapravo je opomena… potreba da se zapitamo, da oslušnemo, osvjestimo i pokušamo sačuvati jedini mogućim istiniti iskaz/odraz/identitet – prirodu u nama/oko nas – zapisala je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović o radovima Tošković.

Ova umjetnica rođena 1980. u Beogradu, završila je Akademiju likovnih umetnosti na Univerzitetu Evora u Portugalu. Članica je Udruženja portugalskih grafičara, te jedna od osnivačica grafičkog ateljea „Contraprova“ u Lisabonu. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Samostalno je izlagala u Kući Đure Jakšića i SKC-u u Beogradu, gradskim galerijama Ourema i Bareira u Portugalu, i drugim galerijama u Lisabonu i Evori, u Portugaliji. Bila je učesnica kolektivnih postavki u Gornjem Milanovcu, Beogradu, Nišu, Portugalu, Rumuniji i Makedoniji, te na umjetničkoj koloniji u Maroku.

K.J.

Portal Analitika