Scena

Radovi Miloša Šobajića u Modernoj galeriji

Izložba slika renomiranog srpskog umjetnika Miloša Šobajića biće sjutra otvorena u Modernoj galeriji u 20 i 30 časova, u okviru Podgoričkog ljeta.
Radovi Miloša Šobajića u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će zvanično otvoriti otvoriti akademik Niko Martinović.

Šobajić će se predstaviti djelima nastalim u proteklih deset godina koje će podgorička likovna publika moći da pogleda do 28. septembra.

- Djelo Miloša Šobajića potpuno se samosvojno pojavilo u srpskoj i evropskoj likovnoj sceni i od početnih, čisto slikarskih dometa, proširilo do skulptura i instalacija. Šobajić je osobenije od drugih postavio unutar figuracije (koju nikada ne iznevjerava) pitanje analize sadržaja i forme, deformacije i destrukcije kao estetskih vidova prevladanja uobičajenog u umjetnosti. U njegovoj slici svijeta detalj, predmet, ljudska figura i kompozicija polazište su za analizu i metamorfozu organskog i neorganskog. Unutar takve likovne strategije, iskazane sa mnogo strasti, on podržava fiksaciju na proces nastanka likovnog djela. Nije, međutim, riječ o konceptualnom mišljenju, hladnom diskursu cerebralne zamjene tkiva slike i skulpture golim idejama i projektima, ili mišljenje o istoriji umjetnosti neistorijskim sredstvima (koncept kao djelo). Šobajić uvijek zasniva slobodan i čist vid likovnosti - zapisao je istoričar umjetnosti Dejan Đorić u uvodnom tekstu luksuznog kataloga ove postavke.

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970, a od 1972. živi i radi u Parizu. Godine 2005. godine u Beogradu osniva Fakultet za umjetnost i dizajn pri Univerzitetu „Džon Nezbit“, na kojem je bio profesor i dekan do 2014. godine, a sada je počasni doktor, profesor emeritus te mentor na doktorskim studijama iz  oblasti likovne umjetnosti. Imao je više od 75 samostalnih izložbi i izlagao na više od 420 grupnih izložbi. Dobitnik je niza priznanja u Srbiji, među kojima su Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda i nagrada Miše Anastasijevića. O njemu je objavljeno blizu 700 tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, crnogorskoj, grčkoj i njemačkoj štampi, te napravljen veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

K.J.

Portal Analitika