Scena

"Život" Marije Kapisode na Gospi od Škrpjela

Izložba crteža „Život“ Marije Kapisode biće večeras otvorena u Pomirdbenoj dvorani na ostrvu Gospe od Škrpjela u 20 i 30 časova.
"Život" Marije Kapisode na Gospi od Škrpjela
Portal AnalitikaIzvor

Postavku djela ove profesorke sa Fakulteta likovnih umjentosti na Cetinju, svečano će otvoriti direktor Opšte bolnice Kotor, prim. dr Ivan Ilić.

- Marijine grafike i crteži predstavljaju zaokruženo estetsko - likovno tkivo, saobraženo elementima karakterističnim za izražajne reference ovih specifičnih likovnih disciplina. Dok je na crtežima, koji predstavljaju grafičke predloške ili samostalna likovna djela, notirala neposredne utiske, na grafikama je postupnim kreativnim procesom uobličila svoja likovna promišljanja. Kao projekcija neposredne impresije, spontanosti i senzibiliteta crteži pokazuju skladan odnos između doživljaja prirode i unutrašnje vizije, koji su vizije, koji su stvaralačkom katarzom materijalizovani u likovna djela osobenog i prepoznatljivog rukopisa. Vertikale, paralelne trake „brazde” javljaju se kao nadgradnja, statistički element, koji ograničava ekspanziju aocijativnog pejzaža. One će se, međutim, postepeno izdvojiti u samodovoljan motivski i strukturalni element. Transponovanje horizontalnih prirodnih elemenata u vertikalne orijentire, ona je čovjekov egzistencijalni prostor uznijela prema duhovnim sferama koje otvaraju prostor beskonačnom, dok je kompaktnost crnih i bijelih vertikala narušena mrežom slobodno kombinovanih crtica koje simuliraju pulsaciju tla i svjetlosne reflekse, nosioce oslobođenih energetskih procesa - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u katalogu za ovu izložbu.

Izložbu organizuju Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu. Prevoz brodićem do ostrva polazi neposredno prije otvaranja izložbe, ispred Crkve Svetog Nikole u Perastu.

K.J.

Portal Analitika