Scena

"Zidno slikarstvo Crne Gore" u Dvorcu kralja Nikole na Topolici

Postavka „Zidno slikarstvo Crne Gore“ koju čine kopije fresaka iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore, biće sjutra otvorena u 21 čas Zavičajnom muzeju u Dvorcu kralja Nikole na Topolici.
"Zidno slikarstvo Crne Gore" u Dvorcu kralja Nikole na Topolici
Portal AnalitikaIzvor

- Ovom ekspozicijom biće prikazani spomenici zidnog slikarstva Crne Gore nastali u različitim epohama i stilovima putem prezentacije kopija fesaka iz fondova Narodnog muzeja Crne Gore. Pružajući informativnu sliku o razvoju zidnog slikarstva Crne Gore tokom vjekova predstaviće se kulturno-istorijske i likovne vrijednosti naših fresaka i njihove osobenosti prezentacijom fresaka iz srednjeg i novog vijeka u crkvama i manastirima Crne Gore, počevši od monumentalnog slikarstva Manastira Morače koje spada u sam vrh vizantijskog zidnog živopisa XIII vijeka. Zatim, biće predstavljene freske iz XIV, XV i XVI vijeka, koje su radile slikarske radionice različitih likovnih vrijednosti i karakteristika, sastavljene od anonimnih grčkih i domaćih majstora, kao i izuzetna slikarska ostvarenja nastala u XVII vijeku, koja su radili poznati zografi Kozma i Radul – navodi se u najavi ovog događaja.

Izložbu organizuje Zavičajni muzej Bar u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, a autor je istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica, inače muzejski savjetnik i upravnik Muzeja u Baru.

K.J.

Portal Analitika