Scena

Počinje V Ljetnji kamp za kamernu muziku

Peti ljetnji kamp za kamernu muziku počeće sjutra na Ivanovim koritima, u Turističko-edukativnom centru „Lovćen“.
Počinje V Ljetnji kamp za kamernu muziku
Portal AnalitikaIzvor

Kako su naveli organizatori, KIC „Budo Tomović“, do 14. avgusta pohađaće je 40 polaznika uzrasta od 14 do 25 godina, koje će pratiti desetak uglednih mentora iz zemlje i inostranstva. I ove godine najviše je polaznika iz Crne Gore, a tu su i gosti iz Srbije, Makedonije, Albanije, Rusije, Njemačke, Francuske i SAD.

- Privlačnost Ljetnjeg kampa za kamernu muziku je u njegovoj koncepciji, mentorsko-umjetničkom timu, internacionalnom duhu i mladalačkoj vedrini polaznika, kao i u prirodnom ambijentu Nacionalnog parka „Lovćen“. Ljetnji kamp za kamernu muziku ima i edukativnu i kulturnu misiju - objedinjava ova dva segmenta i doprinosi novoj produkciji muzičkih programa ove vrste, uključuje mlade muzičare i stasale generacije muzičkih umjetnika, te doprinosi bogatijoj ponudi programa kamerne muzike na crnogorskim kulturnim scenama. Intenzivnim programima edukacije dolazimo do krune projekta - tri koncerta u završnici: na Cetinju 12. avgusta, dan kasnije u Podgorici u Katoličkoj crkvi, te koncert mentora 14. avgusta u Baru u Dvorcu kralja Nikole u okviru festivala Barski ljetopis – navodi se u najavi ove ljetnje škole.

Program koji će spremati mnogobrojni kamerni ansambli sastavljeni od polaznika uključuje djela za gudačke sastave klasičara Jozefa Hajdna, Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, klavriska trija Kloda Debisija i Hoakina Turine, trija za klarinet, violina i klavir Arama Hačaturijana i Darijusa Mijoa, Amilkara Pončijelea, zatim trija Dimitrija Šostakoviča za dvije violine odnosno flautu i klavir, te kvartet flauta Joakima Kvanca.

Među odabranim mentorima ove godine su: pijanistkinja prof. Tatjana Prelević (Muzička akademija Hanover), violončelista prof. Aleksandar Latković (Muzička akademija Cetinje, vođa violončela Beogradske filharmonije), flautistkinja prof. Žana Lekić (Muzička akademija Cetinje), klarinetista prof. Veljko Klenkovski (vođa klarineta u Beogradskoj filharmoniji), zatim članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: violinista Marko Simović, oboistkinja Nadica Ristić Simović, violončelista Vladimir Drobnjak i kontrabasista Slaven Turusković. Prvi put na kampu gostuju i ugledni njemački violista Jorg Vinkler (prvi violista Opere u Firenci), Boris Brezovac (prvi violista Beogradske filharmonije), kao i francuski dirigent Žan-Mišel Despen.

Na programu zajedničkog kamernog orkestra su djelo baroknog kompozitora Jozefa Fridriha Hendla (Končerto groso op.6, br.1), kao i kompozitora koji su stvarali u prvoj polovni dvadesetog vijeka: Frenka Bridža (Svita za gudače), Otorina Respigija (Serenada za mali orkestar), te Čarlsa Ajvza (Pitanje na koje nema odgovora / Unanswered Question), koji će biti premijerno izveden u Crnoj Gori.

Podsjećamo, Ljetnji kamp za kamernu muziku nastao je 2012. godine, kao plod saradnje sa Njemačkom ambasadom, na inicijativu diplomate Mihaela Šnura, talentovanog flautiste-amatera. Pilot projekat okupio je malobrojne dobrovoljne profesionalce i amatere iz Crne Gore, Makedonije, Japana i Njemačke, kojima se na završnim koncertima u Perastu i Podgorici pridružio kao flautista-amater princ Nikola Petrović. Nakon dvije godine pokroviteljstva, Njemačke amabasade, projekat je organizaciono preuzeo KIC „Budo Tomović“, uz Muzičku školu „Vasa Pavić“ odakle i danas dolazi veliki broj učenika na usavršavanje. Radu na kampu doprinijeli su ugledni instrumentalisti i dirigenti, među kojima su violinista i dirigent Aleksej Šatski (Rusija), violinista Nazar Kožuhar (Rusija), violinistkinja Tomoko Sagava, dirigenti Elizabet Atl (Austrija), prof. Tomas Post (Njemačka) i violistkinja Vladislava Drašković.

K.J.

Portal Analitika