Politika

Priznanje iz Varšave: Nagrada za reforme ili splet globalnih okolnosti?

Bez obzira da li je priznanje koje je Crna Gora dobila u Varšavi došlo kao rezultat reformi koje su sprovedene, ili je rezultat globalnih okolnosti i "žurbe američke vlade pred predstojeće izbore", mora se konstatovati da je posao pristupanja Alijansi maltene završen i samo treba sačekati da članice NATO i formalno to potvrde u svojim parlamentima.
Priznanje iz Varšave: Nagrada za reforme ili splet globalnih okolnosti?
Portal AnalitikaIzvor

NATO je na nedavno završenom Samitu u Varšavi, na kojem su se predstavnici naše Vlade našli za stolom sa ostalim članicama, usvojio Političku deklaraciju u kojoj je Crna Gora pozdravljena kao nova članica. Tom prilikom izraženo je očekivanje da će proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore biti okončan u najkraćem mogućem roku. 

Samo to je dovoljno da se samit u Varšavi proglasi za jedan od ključnih momenata na putu Crne Gore u NATO. Međutim, možda i najznačajnija poruka sa nedavno završenog samita dolazi od predsjednika SAD Baraka Obame koji je kazao da iz "prisustva Crne Gore u Varšavi vidimo da vrata za članstvo u NATO-u ostaju otvorena za države koje mogu da zadovolje visoke standarde NATO-a".

Stoga i ne čude riječi premijera Mila Đukanovića koji je kazao da je moguće da se, zbog inicijative američkog predsjednika, koji je već tražio da Senat prihvati protokol o članstvu Crne Gore, proces ratifikacije i kod ostalih članica Saveza mogao ubrzati i završiti prije predviđenog roka.

Sagovornici Portala Analitika saglasni su da je poruka američkog predsjednika izuzetno važna kada je u pitanju Crna Gora i njeno članstvo u NATO, ali kada su u pitanju razlozi koji stoje iza poruke viđenja su drugačija.

1207sime

Priznanje za reforme: Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, kazao je za Portal Analitika da je upravo završeni samit u Varšavi samo jedan u nizu stabilnih koraka na putu ka članstvu u društvo modernih i razvijenih zemalja. On je istakao da su pozitivni signali koji dolaze iz Vašingtona rezultat uspješnih reformi.

"Veoma je značajno da je ovaj samit uslijedio nakon što je protokol o pristupanju ratifikovala skoro četvrtina članica Alijanse. Takođe je bitno što je predsjednik SAD Barak Obama izjavio da će vodeća zemlja NATO saveza (SAD) učiniti sve da do kraja godine ratifikuje sporazum o pristupanju Crne Gore. Mislim da će nakon toga i ostale zemlje što prije potpisati protokol o pristupanju", rekao je Dedović govoreći o tome koji su za njega najvažniji aspekti upravo završenog samita. 

On je istakao da je veoma važno što se Crna Gora konačno našla za stolom sa ostalim članicama NATO-a. 

"Mislim da je to priznanje za sve što smo postigli u oblasti reformi  u obavještajno-bezbjednosnom sektoru i sektoru odbrane. Sve što nakon ovoga treba da uslijedi je stvar rutine jer je posao završen i samo treba sačekati da zemlje partneri obave posao u svojim parlamentima", kazao je Dedović.

On smatra da i pored pozitivnih signala iz Vašingtona, proces ratifikacije neće biti završen prije roka.

"Posao će se završiti vrlo brzo ali ne vjerujem da će to biti prije roka", rekao je Dedović.

1207gojko

Želja da se posao završi na brzinu: Direktor  pokreta "Ne u u rat ne u NATO" Gojko Raičević, sa druge strane, smatra da pozitivni signali koji dolaze iz SAD nijesu rezultat reformi koje je sprovela Crna Gora. Raičević je za Portal Analitika kazao da se predsjedniku SAD Baraku Obami žuri da ispuni spoljnopolitičku agendu njegove administracije s obzirom da mu uskoro ističe mandat.

"Obama koji  traži da Senat prihvati protokol o članstvu Crne Gore u NATO, jer se ne zna kakva će biti politika njegovog nasljednika kada je u pitanju Alijansa", rekao je Raičević.

On ističe da je Barak Obama prošlost i "vjeruje da će agresivna američka politika biti prošlost od trenutka detronizacije aktuelnog američkog predsjednika čija su dva mandata pratila ratna dešavanja sirom svijeta".

"NATO i crnogorski režim imaju dovoljno razloga za žurbu jer udruživanje ove dvije organizacije neće biti izvodljivo nakon promjena kojima se nadam - kako u SAD tako i u Crnoj Gori. Đukanovićeva želja da se sve riješi preko poslanika koji ne sprovode volju svojih glasača već želje ambasadorki pojedinih NATO država nas ne obavezuje. Odnos prema okupatorskom NATO i crnogorskim kolaboracionistima ostaće onakav kako smo vise puta do sada definisali", kazao je Raičević.

On je istakao da organizacija "Ne u rat ne u NATO" ne zavrsava svoju misiju ulaskom Crne Gore u NATO.

"Razlog za to je jer je proces dezintegracije globalnih organizacija koje terorišu narode što vojno a što ekonomski je zapocet Bregzitom", poručio je Raičević.

Stvar rutine: Protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu do sada je ratifikovalo sedam zemalja u samo dva mjeseca. 

Nakon što je postalo jasno da će vodeća zemlja NATO saveza - SAD, najvjerovatnije  do kraja godine ratifikovati sporazum o pristupanju Crne Gore, sve što nakon ovoga treba da uslijedi je stvar rutine. Da li je to došlo kao rezultat reformi ili jednostavno, spoljašnjih okolnosti - manje je bitno.

Jer nakon samita u Varšavi, kakvi god bili pozadinski razlozi za priznanje Crnoj Gori bili, mora se konstatovati da je posao maltene završen i samo treba sačekati da članice NATO i formalno to potvrde u svojim parlamentima.

 

Balša KNEŽEVIĆ 

Portal Analitika