Scena

Japanske lutke i grafike u Podgorici

Izložba "Lutke i grafike Japana u Podgorici" biće sjutra otvorena u Modernoj galeriji u 21 sat, u okviru manifestacije Podgoričko ljeto.
Japanske lutke i grafike u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će zvanično otvoriti ataše za kulturu Ambasade Japana Juičiro Omori.

Na izložbi, koja će biti dostupna javnosti do 23. jula, biće predstavljeno oko 80 eksponata - počev od hina i gogacu lutaka za najmlađe, bunraku i no lutaka inspirisanih japanskim tradicionalnim umjetničkim formama, te kokeši drvenih lutaka, kao i mnogih drugih koje su snastajale od davnih vremena do danas.

- Japan uživa u bogatoj kulturi lutaka, gdje svaka ima svoje značenje i namjenu duboko povezanu sa svakodnevnim životom. One nijesu samo dječije igračke, već prava umjetnička djela vrijedna divljenja. Kapanske lutke karakteriše spokoj kojim odišu njihova lica. Izraz ukijo potiče iz 17. vijeka i ima značenje "plutajući svijet; prolazni, efemerni svijet". Slike koje su predstavljale takav svijet, nazvane su ukijo i predstavljaju uživanje i hedonistički koncept življenja. Izrađivane su u tehnici drvoreza i reprodukovane u stotinama primjeraka. One nаstaju u 17. vijeku, kao vid gradske kulture Edo perioda (1603-1867). Bile su namijenjene novonastaloj buržoaziji, trgovcima, a sve to kao posljedica urbanizacije nakon pacifikacije zemlje. Teme koje se obrađuju na ovim grafikama su scene gradskog života, lijepe žene, kurtizane, gejše i slični motivi - precizira se u najavi predstavljanja kolekcije koja je vlasništvo Ninka Radosavljevića iz Srbije.

Organizatori izložbe su Japanska ambasada u Republici Srbiji i Sekretarijat za kulturu i sport.

Portal Analitika