Scena

Fotografije Lidije Vukčević prvi put u Podgorici

Izložba fotografija autorke Lidije Vukčević pod nazivom „Refleksije“ biće večeras otvorena u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“ u 19 sati.
Fotografije Lidije Vukčević prvi put u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Na prvom samostalnom predstavljanju u Podgorici, o radovima Vukčević govoriće akademski slikar Nikola Mijo Vujošević.

- Središnji element na kojemu se gradi poetika njenih fotografija jest svjetlost. Autorica svoju poetiku kadra zasniva na onome što pronalazi i što fiksira upravo zahvaljujući svjetlu. U kolikoj je mjeri svjetlost zanimljiva i kolike su mogućnosti da se neki od njenih fenomena prezentira u fotografskim kompozicijama upravo pokazuje ciklus ,,Refleksije,,. Nižu se zanimljive slike lirskih fragmenata nekog pejzaža u jutarnjim izmaglicama ili sutonskom sfumatu, od detalja interijera spisateljičinog doma gdje se ono svakodnevno pretvara u snovitu stvarnost sve do prizora u kojima odabrani fragment putem svjetla nadilazi vlastitu zbiljnost i pretvara se u apstraktnu kompoziciju mističnog značenja – zapisao je naš renomirani umjetnik Dimitrije Popović o fotografijama ove autorke.

Dr Lidija Vukčević rođena je 1954. godine u Zagrebu, a doktorirala je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorka je više od pedeset stručnih i naučnih recenzenziranih radova pisanih s kritičkog, komparativnog, filološkog, filozofskog ili istorijskog aspekta iz područja književnosti, jezika, metodike, filozofije, slikarstva.

Ovo je njena treća samostalna izložba i biće dostupna javnosti do 26. juna

 

Portal Analitika