Scena

"Suprotnost načela" Radoja Jovanovića u Bijelom Polju

Izložba fotografija „Team Building ili Suprotnost načela“ Radoja Jovanovića biće sjutra otvorena u galeriji „Ratkovićevih večeri poezije“ u Bijelom Polju u 20 časova.
"Suprotnost načela" Radoja Jovanovića u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom govoriće direktor Centra za kulturu Bijelog Polja, Abaz Dizdarević.

Postavku čine 24 fotografije podijeljene svrsane u 12 diptiha.

- Fotografije pred vama izrazit su primjer paradoksa: iako prikazuju univerzalnu priču koja se može dešavati bilo gdje, njihova snaga sadržana je u ličnim pripovijestima i sudbinama. Jer iako na svakoj od njih, možete veoma jasno uočiti priču, ispričati je i prenijeti drugom, ono što uzbudjuje, dira i potresa je lična pripovijest-sudbina ljudi koji su naslikani. U tom smislu, umjetnik je na tragu ranohrišćanske misli da je život samo dar rijetkih, a da je smrt tragedija, ne zato što nestaje jedan od šest milijardi ljudi, nego zato što nestaje neponovljiva ličnost – zapisao je novinar Vanja Kovačević u katalogu ove izložbe.

- Moje interesovanje se bazira na čovjeku i mogućnosti da fotografijom dokumentujem njegov indetitet u metežu svjetskih zbivanja. Religije i korporativizam su dva najistaknutija savremena uticaja koja uspostavljavljaju sisteme vrijednosti. Na razne načine utiču na zbivanja na ekonomskom i političkom planu. Oni su, u načelu, u suprotnosti, dok po raznim društvenim pitanjima - pogotovo kad se tiče afirmacije čovjeka kao idividue - imaju identičan odnos, forsirajući grupu kojoj pripadaju i njenu prepoznatljivost. Proces kolektivizacije je vjekovima uspostavljan radi određenih interesa i lakšeg upravljanja ljudima. „Team Building“ je savremeni pojam, odnosno praksa koji upražnjavaju korporacije zbog izgradnje i učvršćivanja grupe, odnosno kolektiva – zapisao je Jovanović u eksplikaciji svog rada.

Radoje Jovanović rođen je 1972. u Podgorici. Bavi se umjetničkom dokumentarnom i portretnom fotografijom. Izlagao više puta u Crnoj Gori i inostranstvu. Predstavio se na kolektivnim izložbama u Portorožu, Podgorici, Parizu, Zagrebu, a samostalno u Bijelom Polju i Podgorici. Nagrađivan je na konkursima u zemlji i inostranstvu. Sarađuje sa više časopisa, agencija i institucija, među kojima su Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, National Geographic, Financial Times, HYPO Banka, AMC Communication i DPC Podgorica. Osnivač je portala fotoservis.me. Živi i radi u Podgorici

Izložbu u Bijelom Polju podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore kroz Konkurs podrške kulture na sjeveru Crne Gore.

K.J.

Portal Analitika