Scena

Brams i Šuman za kraj 9. sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra

Posljednji koncert devete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra biće sjutra priređen na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Brams i Šuman za kraj 9. sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra
Portal AnalitikaIzvor

Za ovaj nastup u Podgorici maestro Grigorij Krasko odabrao je dva remek-djela klasične muzike. Tako će u prvom dijelu večeri orkestar interpretirati jedno od najpoznatijih djela klasične literature za violončelo iz opusa njemačkog kompozitora Roberta Šumana - Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 125, gdje će solističku dionicu tumačiti prvi violončelista CSO, Dmitrij Prokofjev. Drugi dio koncerta pripašće crnogorskoj premijeri antologijskog djela Simfonije broj 4 u e-molu Johanesa Bramsa.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji "Gnjesin" u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao vođa ansambla Crnogorski gudači. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine, kao i kompozicije domaćih autora.

0906cso1Dmitrij Prokofjev rođen je u Moskvi, gdje je završio osnovne i postdiplomske studije na Moskovskom konzervatorijumu "Čajkovski". Od 2000. godine bio je solista državnog kamernog orkestra "Moskovski virtuozi" pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja, te dobitnik specijalne nagrade TV "Kultura" na čuvenom takmičenju "Čajkovski" u Rusiji 2002. godine. Kao solista nastupao je širom Evrope, a resital 2003. godine na festivalu u Bergenu, norveška štampa proglasila je za koncert sezone. Kao solista sarađivao je sa renomiranim orkestrima i dirigentima GolovčinomGorenštajnomSpivakovimBašmetomMilerom i Rinkjavičusom. Prvi album snimio je sa šesnaest godina s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasedkinom, a 2004. album s pijanistom Aleksandrom Kobrinom. Od 2008. godine predaje violončelo na Konzervatorijumu "Čajkovski".

K.J.

Portal Analitika