Scena

Jelena Tomašević sa "Live Interest" u Londonu

Izložba "Live Intrest" Jelene Tomašević biće večeras svečano otvorena u londonskoj galeriji "Handel Street Projects" u 18 časova.
Jelena Tomašević sa "Live Interest" u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

Likovna publika u britanskoj prijestonici biće od sjutra do 9. jula u prilici da pogleda novi ciklus naše renomirane umjetnice. Kako se navodi u najavi ovog događaja, riječ je o slikama na limovima nastalim kopiranjem brojnih fotografija na površinu pomoću kopir-papira. Preslikane fotografije iz različitih magazina predstavljaju raznoliku kolekciju fotografija na kojima umjetnici i autori koriste obrise i pejzaže koje smo već usvojili perifernim vidom.

- Ove slike prepune su nadrealnih scena sa figurama, objektima i betonskom brutalističkom arhitekturom koji plove nedefinisanim prostorom. Arhitektura je reminiscencija na Jelenin rodni grad koji je uništen tokom Drugog svjetskog rata i nanovo sagrađen kao modernističko utopijski eksperiment, čiji stanovnici nijesu mogli da se nose sa izazovima novog društvenog života i pritiska "političkih i društvenih mehanizama". Posebno, oni predstavljaju probleme na koje su nailazile žene koje su željele da pobjegnu od stereotipne slike ženstvenosti, što je rezultiralo društvenim pritiskom da pristanu na muški etos. Ovi fragmenti koji liče na snove su apsurdni, ironični, nasilni, melanholični, humoristični, a "Life Interest" referira na pravni termin - onaj koji preživi dobija pravo da živi u određenom prostoru do kraja života - stoji u osvrtu na ovu postavku.

Portal Analitika