Scena

Promocija "Predreferendumskih razgovora" Borislava Jovanovića

„Predreferendumski razgovori“ Borislava Jovanovića biće večeras predstavljena u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ od 20 časova.
Promocija "Predreferendumskih razgovora" Borislava Jovanovića
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti novinar i publicista Ilija Despotović, teoretičar medija mr Željko Rutović, direktor izdanja Dragoljub Bulatović i autor.

Izdanje koje je objavio Crnogorski kulturni centar iz Podgorice, čini 29 odabranih intervjua koje je sa istaknutim ličnostima iz istoriografije, kulturografije i književnosti vodio ovaj autor kao novinar „Pobjede“ od 1996. do 2006. godine. Među sagovornicima su i dr Vojislav P. Nikčević, dr Radoslav Rotković, dr Branko Pavićević, dr Mijat Šuković, Jagoš Jovanović, dr Šerbo Rastoder, dr Danilo Radojević, dr Aleksa Đilas, Živko Nikolić, dr Novak Kilibarda, Husein Bašić, Balša Brković, Andrej Nikolidis i Aleksandar Bečanović.

Borislav Jovanović crnogorski pisac, pjesnik, esejist i književni kritičar, rođen je 1941. godine u selu Gradac kod Danilovgrada. Završio Filološki fakultet u Beogradu, član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Crnogorskog P.E.N. Centra, te predsjednik Ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu. Bio je dugogodišnji novinar Pobjede, za koju je pisao književno-kritičke tekstove, prikaze, eseje i članke. Njegovi tekstovi objavljivani su i u Crnogorskom književnom listu, Vijestima, i časopisima Ars, Plima i Matica. Ključni dio svog književno-kritičkog rada posvetio je tumačenju i promociji nove crnogorske književnosti - literaturi koja je nastajala devedesetih godina prošlog i početkom ovog vijeka. Paralelno je predstavljao i sve bitne knjige iz novije crnogorske istoriografije, kulturografije i publicistike. Najveći dio njegovih tekstova objavljen je i u književno-esejističkoj trilogiji „Libroskopija“ (2002), „Crnogorski književni urbanitet“ (2005), „Svemoderna Montenegrina“ (2010). Sastavni dio ove tematike je i „Nova crnogorska književnost“ (2010). Dobitnik je nagrade Risto Ratković 2006. godine za zbirku pjesama Kenotaf. Pripale su mu još nagrada Limskih večeri poezije, zatim priznanje za doprinos razvoju crnogorske književnosti za đecu i najmlađe, Nagrada Božo Bulatović za životno djelo, te nagrada Udruženja novinara Crne Gore Boško Pušonjić .

 

Portal Analitika