Scena

Kejsijev "Let" u Kraljevskom pozorištu

Nova produkcija Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", drama "Let iznad kukavičjeg gnijezda" u režiji Dijega de Bree, biće sjutra igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
Kejsijev "Let" u Kraljevskom pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

U prestavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Jelena Simić, Branimir Popović, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Želimir Šošo, Momčilo Pićurić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović, Aleksandar Gavranić i Karmen Bardak.

Dramatizaciju teksta Kena Kejsija uradili su De Brea i Stela Mišković, a dramaturg predstave je Mišković. Kostime je osmislio Blagoj Micevski, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla takođe potpisuje reditelj, a asistenti na ovoj predstavi su mu bili Zoran Rakočević i Damjan Pejanović.

- Priča o bolnoj vezanosti čovjeka ličnom nesrećom zbog koje se ne može odbraniti od duhovnog pada, o čovjeku koji, kao u izolacionoj komori neprobojnoj za pokušaje pobune i bijega, životari kao živ leš, zakopan u manipulacijama i spletkama sistema i vlasti. Tekst govori o tome da vrijedi pokušati i da je čovjek iako duboko ogrezao u društvenu i duhovnu krizu, još uvijek jedini koji sa kritičkim i borbenim duhom, sa strašću, strahom i hrabrošću, sa ljubavlju i mržnjom, da je čovjek još uvijek jedina nada, novog, drugačijeg, boljeg. Osim  dobra i zla, još uvijek postoji i optimizam koji otvara zenit za budućnost, jer - ko sumnja u svoju moć, nije više moćan i ko sumnja u vjeru, nije više vjernik - kazao je De Brea o ovom komadu.

K.J.

Foto: "Zetsko dom"/D.Miljanić

Portal Analitika