Scena

"Šćeri moja..." ponovo u CNP-u

Nova predstava nacionalnog teatra "Šćeri moja..." Maje Todorović, koju je adaptirala i režirala Ana Vukotić, biće večeras igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
"Šćeri moja..." ponovo u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Glavne uloge tumače Vanja Jovićević i Mirko Vlahović, dok su ostale povjerene Varji Đukić, Slavku Kaleziću, Dušanu Kovačeviću, Goranu Vujoviću, Stevanu Radusinoviću, Slobodanu Marunoviću, Danilu Čelebiću, Zoranu Vujoviću i Mišu Obradoviću.

Scenografiju potpisuje Aleksandar Vukotić, kostime Leo Kulaš, uz asistenciju Line Leković, autor muzike je Aleksandar Radunović Popaj, koreografkinja Sonja Vukićević, saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

- Dvije stvari su bile presudne da se posvetim ovom komadu. Prva je činjenica da se u Crnoj Gori rađa enormno veći broj muške djece nego ženske, iz razloga što imamo mogućnost da utvrdimo pol djeteta. Pitanje za sve ljude koji će predstavu gledati je: gdje nas takve odluke vode? S druge strane, posebna inspiracija bila odnos oca i kćerke, jer sam vjerovatno - kao i svaka crnogorska šćer - posebno vezana za oca. I to je, zapravo, taj drugačiji pogled na neke istorijske teme, na odnos prema vlasti i kralju koji se, od tog vremena do danas, ne mijenja. Mislim da je publika to prepoznala, te da je Maja Todorović donijela jako dobru i živu ideju, ono što nazivam "živa kultura". Pozorište je poseban medij upravo zato što je živo, što se dešava sada - kazala je rediteljka Vukotić za Portal Analitika nakon premijere ove drame.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika