Scena

"Umjetnik kroz ca" Suzane Pajović u Galeriji "Centar"

Renoimrana umjetnica Suzana Pajović predstaviće se likovnoj publici izložbom "Umjetnik kroz ca" koja će večeras biti otvorena u Galeriji "Centar" od 20 časova.
"Umjetnik kroz ca" Suzane Pajović u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti narednih mjesec dana, otvoriće urednica u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica Lida Vukmanović Tabaš.

Suzana Pajović rođena je 1970. godine u Nikšiću. Osnovne i magistarske studije Grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Mila Grozdanića. Na istom fakultetu završila je osnovne i magistarske studije Vajanja u klasi prof. Pavla Pejovića. Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici završila je studije ekonomije. Angažovana je na cetinjskom FLU. Samostalno je izlagala u Tivtu, Baru, Cetinju, Podgorici, Beogradu, Budvi, Santa Severini. Živi u Podgorici.

-  Prema Terezi de Lauretis, "subjektivitet" ima centralnu ulogu u feminističkoj politici i to u najmanje dva smisla. Prvi se odnosi na ispitivanje načina na koje su žene podvrgnute/potčinjene maskulinističkom definicijama ženskosti; drugi je istraživanje ženskog otpora procesima disciplinovanja, potraga za ženama kao samosvojnim subjektima, smatra Džulijan Rouz. Ta dva konteksta istražuje crnogorska umjetnica Suzana Pajović kroz projekat Umjetnik kroz ca. Potraga za ženama kao samosvojnim subjektima rezultirala je mimikričnom strategijom koja je kompleksna i hermetična u kojoj bira muške krojačke lutke (sem u jednom slučaju) preciznije torza koja su obojena rozom bojom.Već u ovako kratkom opisu  uočava se, kao i iz naslova projekta, poigravanje stereotipima - roza boja je rezervisana za djevojčice, plava  za dječake - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu ove izložbe.

K.J.

Portal Analitika