Scena

Milijana Istijanović među odabranim umjetnicima na Kritu

Mlada umjetnica Milijana Istijanović od 27. maja se predstavlja grčkoj publici u okviru niza umjetničkih intervencija u javnom prostoru na Heraklionu, na Kritu, u okviru projekta koji organizuje umjetnička organizacija "Dienstag Abend" iz Beča.
Milijana Istijanović među odabranim umjetnicima na Kritu
Portal AnalitikaIzvor

Ovo udruženje organizuje projekte saradnje umjetnika u različitim gradovima i zemljama, a ove godine 20 umjetnika iz Austrije, Australije, Grčke, Poljske, Njemačke, Velike Britanije, Irske, SAD, Francuske, Portugalije, Italije, Turske i Crne Gore, koji svoje radove realizuju u antičkom naselju Lakos na Kritu.

- Ideja projekta je duboko ukorijenjena u specifičnosti područja. Lakos karakteriše depopulacija koju su izazvale ekonomske prilike posljednjih nekoliko godina, fenomen koji je postao vidljivi dio urbanog pejzaža. Kustosi Dorota Valentinovic i Ludvig Kitinger, pozvali su me da dam umjetnički doprinos u ovom projektu. Rad pod nazivom "She Dreamed of the Island Sun" koji tamo predstavljam istražuje mogućnosti preklapanja fizičkih i mentalnih prostora, kroz vizuelno pripovjedanje u javnom prostoru, stvarajući na taj način atmosferu za refleksiju, razmišljanje i reagovanje u lokalnom kontekstu. On zamišlja život žene koja je nekad tu boravila i poziva prolaznike na subjektivno razmišljanje o povezanosti prostora i sjećanja. Cilj je podstaknuti misao - kao i emociju - da naše priče grade prostor koji djelimo - istakla je Istijanović za Portal Analitika.

Milijana Istijanović rođena je 1982. godine. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Pavla Pejovića. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi, a njeni radovi prikazani su i na međunarodnim festivalima i projektima. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo FLU, kao i prve nagrade na Hercegnovskom zimskom likovnom salonu. Imala je više rezidencijalnih boravaka u inostrantstvu. Bavi se temama na relaciji identitet - rod tijelo - prostor - vrijeme, kroz prostorne intervencije, skulpture i crteže.

K.J.

Portal Analitika