Scena

"Aveti" na Cetinju i u Tivtu

Predstava "Aveti" nastala u koprodukciji Hartefakt fonda, Grad Teatra iz Budve, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO, biće naredna dva dana igrana na Cetinju i u Tivtu.
"Aveti" na Cetinju i u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Drama će sjutra biti izvedena u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" od 20 časova, u okviru MIT festivala, dok će u srijedu moći da je pogleda tivatska publika na sceni Centra za kulturu, u istom terminu.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Komad Henrika Ibzena režirao je Andrej Nosov, dramaturg je bio Vuk Bošković, a producent Janko Dimitrijević. Scenografkinja je Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Nikola Tomašević, dizajner svijetla Dragan Đurković, dok je sufler Dušan Pavlović.

- Ibzenove "Aveti" su jedna od građanskih drama njegovog srednjeg, naturalističkog perioda, koje se nalaze u temeljima pozorišta prve polovine dvadesetog vijeka. U svojoj srži, ovo je problemski komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. "Aveti" predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nijesu posljedica "igre bogova" nego duboko korumpiranog društva. Sa "Avetima" i gospođom Alving, Ibzen nam pokazuje što se dešava kada osoba odabere "dužnost" i poštovanje uspostavljenih malograđanskih normi umjesto slobode. Usljed ovoga, svaki pokušaj gospođe Alving da svom životu da neki smisao samo ju je još više gurao u propast, i ne samo nju nego i one oko nje - navodi se u najavi ovog komada.

K.J.

Portal Analitika