Scena

Radovi Lenke Đorojević i Mateja Stupice u Njujorku

Crnogorska umjetnica Lenka Đorojević i njen slovenčaki kolega Matej Stupica predstaviće se izložbom "Pieces" u Njujorku, koja će sjutra biti otvorena u bruklinskom paviljonu "Residency Unlimited" u 18.30 časova.
Radovi Lenke Đorojević i Mateja Stupice u Njujorku
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o umjetnicima koji već četiri godine zajedno rade u Sloveniji i izlažu širom svijeta, a u SAD su u okviru dvomjesečnog rezidencijalnog boravka koji su finansijski podržali Fond za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Oni će publici prenijeti svoje utiske o utiscima i procesu nastanka monografije na kojoj su radili tokom rezidencijalnog boravka u paviljonu "Residency Unlimited".

- Slovenački umjetnički duo Lenka & Matej istražuju prelaze između vizuelne umjetnosti i medija, prakse i savremene filozofije. Crtežima nastalim naučnim i umjetničkim istraživanjima, oni stvaraju tijelo svojih radova koji se kreću između ambijentalne instalacije, dizajniranih setova, iskustvenih okruženja i audiovizuelne percepcije - navodi se u najavi ove izložbe.

Đorojević i Stupica borave u rezidencijalnom prostoru bruklinske galerije do kraja maja.

Lenka Đorojević rođena je 1982. godine u Nikšiću. Završila je Likovnu akademiju u Trebinju, zatim se usavršavala na Centru savremenih umjetnosti u Ljubljani, te magistrirala na Likovnoj akademiji, takođe u Ljubljani. Matej Stupica je rođen u Ljubljani, gdje je završio Likovnu akademiju. Zajedno izlažu od 2012. godine, kada su se prvi put predstavili u Narodnoj biblioteci Srbije. Prošle godine izlagali su u Međunarodnom centru za grafiku, Muzeju savremene umjetnosti "Metelkova" u Ljubljani, dok su se 2016. predstavili u još dvije galerije u glavnom gradu Slovenije. Njihovi radovi nalaze se u dvije stalne postavke.

K.J.

Portal Analitika